Keszthely, Mikus Gyula sétány 5. Útvonaltervezés
Telefon | Fax +36-83-889-600, +36-83-889-633 | .

Keszthely, Hunguest Hotel Helikon - Keszthely

Keszthely; a Balaton fővárosa

Méltán nevezhető Keszthely a Balaton fővárosának, hiszen a 765 éves múlttal rendelkező Balaton-parti város nem csak látnivalóival, de gyönyörű természeti és mesterséges értékeivel is kivívta ezt a megtisztelő címet magának. A gyönyörű városképet a talán mindenki által ismert Festetics kastély teszi még varázslatosabbá, de magáért beszél a sajátos és gazdag kultúrtörténet, a hosszú időre visszanyúló iskolavárosi hagyomány valamint a sokszínű programkínálat, ami szezontól függetlenül vonzza Keszthelyre a látogatókat, a turistákat.

Értékek, érzések a keszthelyi Balatonon

A városban megtalálható minden, ami érdekes lehet, és új élménnyel gazdagíthatja a családokat, legyen szó a fiatalabb vagy éppen az idősebb generációról, mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szórakozási, kikapcsolódási formákat. Hangulatos éttermek, kávézók a gasztronómia szerelmeseinek, vagy egy kiadós beszélgetéshez, kulturális örökségek, múzeumok a művészetek és a történelem kedvelőknek és persze a kihagyhatatlan Balaton...

Sétahajózás, pancsolás, napozás a parton, aktív kikapcsolódás a vízben, a víz alatt és felett, szóval minden vizes sport-és programlehetőség egy helyen. S ha mindez nem elég, akkor térképezzük fel a környéket gyalogosan, kerékpárral túraútvonalakat szelve, vagy egy vidám bortúra alkalmával!

Látnivalók Keszthelyen

Festetics kastély

A ma múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya. Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették, végső kialakítását és a ma is látható formáját 1887-ben, homlokzatok, belső terek és a lépcsőház átalakítása után nyerte el.

A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület. Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok, a kerti tó és az oroszlános kút építménye gazdagítja. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület.

A kastélyban könyvtár is üzemel, ez ma Magyarországon az egyetlen épségben maradt főúri könyvtár, aminek darabjait a Festeticsek két évszázadon át gyűjtöttek. Több mint 500 év tudása és művészete tárul a szemünk elé a tölgyfapolcokon. Nemcsak a magyar nyelvterület nyomtatványai, hanem Európa összes jelentős nyomdájának kulturális kincsei vannak itt egyedülálló egységben jelen.

Állandó kiállítások is tarkítják a programokat:

Balatoni Múzeum

Az 1925-28 között épült neobarokk épület állandó kiállításain a Balaton kialakulásáról, állat- és növényvilágáról, a halászat és a hajózás történetéről, a balatoni fürdőéletről és a környék ásatásairól láthatnak tárgyi emlékeket az ide látogatók. A múzeum termeiben évente 4-5 történeti és képzőművészeti időszaki kiállítás is megtekinthető.

A Balatoni Múzeum állandó, Aranyhíd elnevezésű kiállítása korszerűsített installációval, újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát. A Balaton kialakulásáról, állat- és növényvilágáról, a halászat és a hajózás történetéről, a balatoni fürdőéletről és a környék várairól, ásatásairól is tájékozódhat a látogató. Az egykori fürdőruhadivatot, egy lángosos bódé és egy tipikus hétvégi ház kialakításával a balatoni fürdőkultúra, a sport, a vendéglátás és a hajózás huszadik századi történetét is bemutatja a keszthelyi Balatoni Múzeum Aranyhíd – „Fejezetek a Balaton történetéből” című állandó kiállításának összesen tizenegy, interaktív elemekkel is felszerelt új terme.

Babamúzeum

Keszthely büszkélkedhet Közép-Európa legnagyobb, 1999-ben megnyílt babamúzeumával, ahol a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit babákon keresztül mutatják be.   A közel 500 baba kerámia és porcelánfejű, -kezű és –lábú, melyeket textiltestek fognak össze. Külön két vitrinben található még a mintegy 120 figurából álló erdélyi babagyűjtemény.

A Babamúzeum mellett az érdeklődők az alábbi múzeumokba is betekinthetnek (térítés ellenében):

Cadillac Múzeum

A Cadillac Múzeum komplex vizuális és audiovizuális élményt kínál látogatóinak. A tárlat nemre és korra való tekintet nélkül mindenkinek ajánlott, aki kedveli az amerikai életstílust, vagy éppen csak nosztalgiázna. A múzeum fő tevékenysége a Cadillac évszázada elnevezésű kiállítás szervezése és üzemeltetése. A kiállításon található darabok az 1923 és 1990-es évek modelljei, mindegyiknek saját története van.

Georgikon Majormúzeum

A Georgikon (1797-1848) volt Európa elsőként alapított önálló agrár-felsőoktatási intézménye. A tanintézet számára a Georgikon major biztosította a gyakorlati oktatás és kísérleti gazdálkodás feltételeit. A Georgikon major 1972 óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum része, az ország jelentős emlékhelyei között számon tartott műemlék.

Kiállítások:

Élménygazdaság:

Baromfiudvar, szántóföldi és kertészeti növényeket bemutató egységek, számos információs hely, kisépület, játszópajta, kerti játékok, lugaspihenő és sütőhelyek teszik egyedivé az oktatást és pihenést egyaránt jól szolgáló bemutató gazdaságot.