Bocuse d’Or Europe: A legjobb tálért járó különdíjat is elhozta a világdöntőbe jutó Hunguest séf

2024. március 22.

2024. március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or európai válogatójának. A tét ismét nem kevesebb volt, mint a továbbjutás a lyoni döntőre. A magyar csapat magabiztos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén, amelyre 2025 januárjában kerül majd sor, és a legjobb tálnak járó különdíjat is hazahozhatta.

Bocuse d’Or Europe: A legjobb tálért járó különdíjat is elhozta a világdöntőbe jutó Hunguest séf

2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d’Or európai válogatóját, nálunk derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont. A kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén azonban a tányértéma volt hús alapú; rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese állt. Segítője – azaz commis-ja - a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték.

A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példaértékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal.

A Bocuse d’Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok. Íme a helyezések:

  • A legjobb tál: Magyarország
  • A legjobb tányér: Egyesült Királyság
  • A legjobb commis: Svédország

1. helyezett: Dánia
2. helyezett: Svédország
3. helyezett: Norvégia
4. helyezett: Egyesült Királyság
5. helyezett: Franciaország
6. helyezett: MAGYARORSZÁG
7. helyezett: Olaszország
8. helyezett: Izland
9. helyezett: Szlovákia
10. helyezett: Finnország

A felkészülésben több hónapon át részt vehetett Száraz Zoltán (Hunguest Bük) és Tanács Marcell (Hunguest Szeged), a Hunguest Hotels két ifjú szakácsa, akik életre szóló tapasztalattal gazdagodtak és munkájukkal hozzájárultak a magyar csapat sikeréhez.