Csodás Magyarország:

2020. augusztus 18.

A föld mélyéből feltörő hévíz formálta Egerszalók nevezetességét, a fehér csipkézetű, látványos mészkődombot, amelynek teraszos medencéiben évszázadokon át fürdőztek és gyógyultak a helyiek. Az ásványi anyagokban gazdag termálforrás áldásait ma a Saliris Resort hatalmas fürdőkomplexumában élvezhetjük, amely összesen 17 medencében kínál felüdülést.

Egerszalók, sódomb

Kistestvére, a Nosztalgia Strand ugyan wellnesselemektől mentes, de pénztárcabarát áraival jó választás azoknak, akiket kifejezetten a gyógyvíz vonz.

Egerszalókon számos, tufába vájt családi pincében kóstolhatunk szép borokat. Itt találjuk az Egri borvidék egyik emblematikus pincészetét, a St. Andrea Szőlőbirtokot is, amely tágas borterasszal hívogat.

A szomszédos Demjénben a római kort idéző Demjéni Termál Völgy kültéri és beltéri medencékkel, gyógy- és wellnessrészleggel, nyáron aquaparkkal csábít. Ugyancsak itt találjuk a Cascade Barlang- és Élményfürdőt: különlegessége 760 méter hosszú barlangrendszere, amelynek varázslatos színekkel és fényekkel játszó látványvilágát az Avatar című film ihlette.

A település másik végén épült demjéni Termáltóban pedig még a „tengerparti” strandolást is kipróbálhatjuk.

5 hely, amit látni kell

1. Egerszalóki Barlanglakások és Sáfránykert

Nézzünk be a felújított barlanglakásokba, és a 3D-mozi segítségével induljunk időutazásra a dinók korába.

Egerzsalók - barlanglakások

Fotó: Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület


2. Tücsökbusz

A falunéző elektromos kisbusz zenés idegenvezetésén ismerkedjünk meg Egerszalók látnivalóival.

Egerszalók - Tücsökbusz


3. Szabadtéri Lepkemúzeum, Egerszalók

A családias múzeumban az európai lepkék mellett több különleges trópusi pillangót is megcsodálhatunk.


4. Hegyeskő-tető

Demjénből kapaszkodjunk fel a riolittufába vájt, titokzatos kaptárkövekhez, ahol 8 fülkés sziklát és 36 fülkét vehetünk szemügyre.


5. Kőhodály

A monumentális kőhodályt a Hegyeskő déli oldalába vájták. A sziklából kifaragott, kőoszlopokkal alátámasztott hodályba egy egész juhnyáj belefér.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg.