Hunguest Hotels Hungary
Belépés

Szobafoglalás - legjobb árak

Hírlevél

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, ugyanennyi cukrozott citromhéj és cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipetnyi őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, mokkáskanálnyi őrölt fahéj.

Elkészítés: A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük, és a liszt negyedével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt háromnegyedét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük, közepes lángon kb. 1 órát sütjük.

Ha megsült, megszórhatjuk porcukorral.
Jól becsomagolva, a hűtőben sokáig eláll!