Turisztikai fejlesztések az egri Szent Miklós városrészben

2019. április 25.

Felújítják az egykori ifjúsági klubot, az extrém sportpályát, valamint az egyedi, különleges értékekkel rendelkező műemlék Rác templomot is. A TOP program keretében lehetőség nyílik arra, hogy egy projektben kezeljenek két, teljesen különböző feladatot. Ezt figyelembevéve az önkormányzat a Rác templom tulajdonosával, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyével konzorciumban újítja fel a Szent Miklósról elnevezett templom homlokzatát.

A felújításhoz szükséges európai uniós forrást átadták a tulajdonosnak és a tetőfelújításhoz a szakminisztériumtól kapott pénz mellett, közgyűlési döntéssel a szükséges terveket is az egyházmegye rendelkezésére bocsájtották. A szükséges bontási munkákat elkezdték, és ezt követően egy találkozóhelyet hoznak létre fákkal és padokkal, valamint új ingatlanrészeket is építenek. Átalakítják a sportpályát és kialakítják a pályaszintet. A létesítményt rámpákkal és más mobil eszközökkel szerelik fel.

A program keretében interaktív elemekkel bővülhet a templom programkínálata, megújul a fogadóépület, elvezetik a fedett műemléki lépcsőnél a csapadékvizet, valamint kertészeti munkákat is végeznek. A turisztikai jellegű program része a egykori extrém sportlétesítmény és klub teljes rehabilitációja, miután nemcsak a sportról, hanem közösségi park kialakításáról is szól. A tervezők olyan találkozóhelyet képzeltek el, ahol összejöhetnek majd a fiatalok, és a kisgyermekes családoknak, vagy akár a nagyszülőknek és az unokáknak is lehetőséget teremtenek a szabadidejük hasznos eltöltésére.

A pályának fedett része is lesz, amit kedvezőtlen időjárás esetén is használhatnak majd a fiatalok. A pince az elképzelések szerint kulturált helyszínt biztosít csapatépítő tréningekre és más rendezvények megtartására is. A megmaradó épületszárnyban kerékpáros szaküzletet alakítanak ki, ahol kétkerekű járműveket kölcsönözhetnek, sőt kisebb szerviz munkákat is végezhetnek. Az önkormányzat rendelkezik a végleges kiviteli tervekkel és a jogerős engedélyekkel is. A komplex fejlesztési program 2020-ra valósul meg.

2019. április 25. forrás: turizmus.com