A Hunguest Hotels adventi receptajánlata:
Aszaltszilvás-mogyorós adventi koszorú
Hozzávalók
Tészta: 40 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 2 dl tej, 5 dkg vaj
Töltelék: 25 dkg aszalt szilva, 15 dkg darált mogyoró, 10 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 tojás, 1 tojásfehérje, 75 ml rum vagy tej
Kenéshez: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej
Elkészítés
A szilvákat megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk. Egy keverőtálba tesszük a vaníliás cukrot, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet. Ezeket alaposan összekeverjük, majd egy külön tálban összekeverjük az élesztőt és a lisztet, majd ezt is a többi összetevőhöz adjuk. Mindezt jó alaposan összegyúrjuk, majd egy barack nagyságú tésztát kinyújtunk, és karácsonyi motívumos szaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát visszarakjuk a többihez, majd az egészből hengert formálunk, és egy gyúródeszkán ezt is kinyútjuk négyszög alakúra.
Ezután összekeverjük a mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a tojást, a tojásfehérjét, a rumot (vagy a tejet), majd a kinyújtott tésztára kenjük, és rászórjuk a szilvát. A tésztát felgöngyöljük, majd egy tepsibe rakjuk.
A tojássárgáját tejbe tesszük, elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát, majd a kiszaggatott tésztákat az összetekert tészta tetejére rakjuk. Megvárjuk, amíg egy kicsit megkel, majd közepes fokozaton kb. 30-40 percig sütjük, és már kész is az ehető adventi koszorú.