Bocuse d’Or: fényes Hunguest Hotels sikerek

2020. február 06.

A séf, aki két menüztetés közben második lett a Bocuse d’Or-on

Nagyon erős versenyben ért el második helyezést a hazai Bocuse d’Or döntőjében Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje. Interjú a cikkben.

Előzmények:
Február 5-én került sor a magyarországi Bocuse d'Or döntőjére, ahol Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol szakácsa 2. helyezést ért el. Ugyanitt került megrendezésre a Sirha Budapest Desszert Verseny, ahol Vaszilovics Ádám (Hunguest Hotel Pelion) és Szőke Adrienn (Hunguest Hotel Helios) cukrászaink szintén ezüstérmet szereztek.
A magyar Bocuse történetének talán legkiélezettebb versenye zajlott tegnap Budapesten. A versenyzőknek egy meleg előétel jellegű halételt és egy meleg főfogás jellegű húsételt kellett készíteniük 5 óra 35 perc alatt. A haltéma kötelező alapanyaga 6 db egész pisztráng, egy üveg Törley Chardonnay Brut, valamint meglepetés zöldségként fejeskáposzta volt. A hústéma kötelező alapanyagai a következők voltak: 7 db fürj (májjal és szívvel), 2 db kacsamáj és egy üveg vörösbor. Az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők szabadon dönthették el.
A versenyen mind a hat döntős séf (köztük két Michelin csillaggal kitüntetett séf) és segítője magas színvonalú munkát prezentált. A zsűriben a szakma kiváló szakemberi ültek, a zsűri elnöke Hamvas Zoltán és Bíró Lajos volt. A kóstolózsűriben helyet foglalt Dinnyés Csaba, a Hunguest Hotels Üzemeltetési Igazgatóság munkatársa is. A konyhai zsűri elnöke minden idők legsikeresebb magyar Bocuse d'Or versenyzője, Széll Tamás, valamint Volenter István, a magyar csapat jövőbeni coach-a volt.
Kelemen Roland a kiváló 2. helyezés mellett két különdíjat is bezsebelt. A S.Pellegrino fenntarthatósági különdíját, illetve a legjobb halételnek járó díjat is az Aqua-Sol szakácsa kapta. Az ezüstérem értékét csak tovább növeli, hogy a dobogósok közül ő volt az egyetlen szállodából érkezett séf, aki ráadásul szintén egyedüliként nem a’la carte konyhán dolgozik.
A fiatal szakács 2010-től 2013-ig hajdúszoboszlói szállodánkban töltötte tanulóidejét, 2013 óta dolgozik az Aqua-Solban szakácsként.
Kollégánk 2018-ban részt vett a Luxemburgban megrendezett Gasztronómiai Világbajnokságon (EXPOGAST CULINARY WORD CUP), valamint 2016-ban az erfurti Szakács Olimpián; mindkét megmérettetésről ezüstéremmel tért haza.
A versenyen munkáját Fenyő Nándor (szakácstanuló, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, Debrecen) segítette, felkészülését Vomberg Frigyes séf, Németh László (Hunguest Hotel Aqua-Sol executive séf), valamint Dinnyés Csaba (Hunguest Hotels Központ) koordinálta.
Gratulálunk az újabb kiváló eredményekhez, további sok sikert kívánunk kollégáinknak!
Forrás: Turizmus Bulletin