Miért éppen Bükfürdő?

2021. április 27.

“Bükfürdő, Hunguest Bük? Mit lehet ott csinálni?” - egyszerű és gyakran föltett kérdés utazás előtt.

Szeretnénk megmutatni az immár szinte végig gyorsforgalmi úton elérhető Bükfürdő és környéke jóságait, egy kis egy ízelítőt készítettünk azoknak, akiket nem elégít ki a nagyszerű Bükfürdő Thermal&Spa medencéiben töltött édes semmittevés, hanem szívesen fölfedeznének a környéket vagy más aktivitásra is vágynak.

A Répce-folyó a Rába bal oldali mellékvize, Alsó-Ausztriában, a Rozália-hegységben ered, hossza 120 km. Mélysége átlagosan kb. 1,5 méter, medre kavicsos, sóderes. A Hanság területén egyesül a Kis-Rábával, onnan már Rábca a folyó neve.

A környék

Ha a térképre pillantunk, azonnal nyilvánvaló, hogy Bükfürdőről jó kirándulásokat tehetünk. Magától értetődő célpontok, és érdemes rájuk szánni fél vagy egy egész napot is: Kőszeg és Szombathely. Csupán 10-20 km, és Kőszeg már az osztrák határnál van, tehát amint a határok újra átjárhatóvá válnak, egy rövid ausztriai kiruccanás is simán belefér a napba. Ezen két elsődleges, közismert célponton túl más, ha nem is titkos, de kevésbé felkapott, ám nagyon is érdekes látnivalót szeretnénk ajánlani.
Kőszegtől néhány kilométerre, egy időutazásnak is beillő kirándulás keretében fedezhető fel: Cák, Bozsok, Velem.

Cáki pincesor

Cáki pincesor

Kőszeg közvetlen közelében találjuk ezt a bűbájos kis skanzent, ahol akár be is mehetünk néhány épületbe, visszaröpülve az időben a 19. századba, az akkor a borkészítéshez használt eszközöket is megismerve. Az egykori hangulatok, egy elmúlt világ tapintható bájos emlékei ígérnek felejthetetlen időtöltést. A telet leszámítva (a pincesor áprilistól novemberig látogatható) programok is zajlanak itt, kézműves foglalkozások, íjászkodás - érdemes lehet utánanézni, ha szívesen veszünk ezeken részt.

Bozsok, Sibrik-vár

Bozsok, Sibrik-vár

Egészen a határ közelében, az Írott-kő lábánál terül el Bozsok. A falu egyik éke a Sibrik-vár, ami Mátyás egyik kedvelt vadászkastélya volt, ő ajándékozta a 15. század végén a Sibrik családnak. Számos, az egyes korszakok stílusjegyeit megjelenítő átalakítás után a 20.század közepén Vas megye támogatásával építette újjá a Országos Műemlékfelügyelet. Így most egy jó állapotú, kedves várat és parkját fedezhetjük fel Bozsokon.

Velem, Szent-Vid kápolna

Szent-Vid képolna, Velem

Nincs kétségünk, hogy sokakat inspirálhat fotózkodásra a helységnév táblája, de erre még visszatérünk.
Az időben egészen az újkőkorig is visszarepülhetünk, hiszem a hely már akkor is lakott volt, a fellelt tárgyi emlékek a történelem előtti időkből származnak. A Szent-Vid kápolna már a 13. század óta őrködik a táj felett, mai formáját a 19. században nyerte el. Engedjük el a modern kor talmi nyűgjeit, gyönyörködjünk a Szent-Vid hegyről elénk táruló kilátásban.

Tehát Velem. A helyiek már bizonyára megszokták, de talán az egész országban itt, Vasban találjuk a legízesebb vagy legmeghökkentőbb településneveket. A nyelvi érdekességek szerelmesei rajongani fogják ezeket. Némi ízelítő: a varázslatos Chernelházadamonya, rögtön kontrasztként mellette Bő (aki ott van, Bőn vagy Bőven van?), Simaság, Csáfordjánosfa és(!) Und.

Aktív élmények

Kristály Torony

Bükfüdő Kristály Torony

A Magyarországon egyedülálló, kristályszerkezetű, háromszintes, a legmodernebb technológiával összeállított, látványos mászó és kalandpályái minden korosztálynak alkalmasak.
Az egyidőben 120 fő kalandozását lehetővé tevő Kristály Torony a több mint egy kilométer hosszú pályavonalával, az óriás hintával és a közel 200 méteres Flying Fox csúszással kifejezetten alkalmas akár többnapos családi, baráti szórakozásra.
A monumentális, mégis kis alapterületen felállított szerkezet, 17 m magas, 35 m széles, 90 elemet tartalmaz.

Sportpark

A bükfürdőo Sportpark

A bükfürdői Sportparkban 12 db egyedülálló kültéri fitneszgép várja a mozgás szerelmeseit és a mozgásukban korlátozottak számára is aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.
A Sportparkban kapott helyet a város egyik legszebb játszótere is: labirintus csúszdavár, rugós játékok, aktív mozgásfejlesztő hálójáték, homokozó, bölcsőhinta, mászófal és egyéb élményelemek várják a gyermekeket, modern és biztonságos elemekkel felszerelve.
A nyári hónapokban – júniustól augusztus végéig – szerdától szombatig - ingyenes sport és játékanimáció várja a Bükfürdőn pihenőket.

Bringázna?

Kerékpárral Bükfürdő környékén

Bükfürdő fekvése azért tökéletes a kerékpárosok számára, mert a csak néhány kilométernyi levegőzésre vágyóknak és kemény hegyi meneteket is legyűrőknek is van választék az útvonalakban. Szállodánk előtt is elhalad egy kerékpárút, a közvetlen környék teljesen sík, de néhány kilométert megtéve elérhető a Kőszegi-hegység, és amikor a határok újra megnyílnak, pillanatok alatt át lehet tekerni Ausztriába, ami elég jól fog hangzani az otthoni beszámolók során. Szállodánkban, de a bükfürdői Tourinformban is lehet kerékpárt kölcsönözni, ha nem megoldott a saját gép szállítása. A saját biciklik biztonságos tárolására is van mód szállodánkban.

Töltse le környékbeli kerékpáros útvonalajánlót itt (pdf).

És még sok más...

Csak egy szűk merítést végeztünk a Bükfürdőt kikapcsolódásuk helyszíneként választókra váró megannyi lehetőségből, a célunk az volt, hogy fölkeltsük az Ön érdeklődését is. Ha esetleg pocsék időt fogna ki, aznap még mindig felüdülést nyújthat a Hunguest Bük saját wellness részlege, és a közvetlenül, egy zárt folyosón elérhető Bükfürdő Thermal&Spa számos fedett medencéje, szaunái.

Bükfürdő: menő

Ha kilép bükfürdői szállodánk kapuján, tiszta időben ez a látvány vár Önre. Keresse további lehetőségekért és szobafoglalásért bükfürdői szállodánkban, a Hunguest Bükben dolgozó kollégáinkat!

Kilátás Bükfürdőről az Alpok felé