Dunai Geotúra - Bakony-Balaton Geopark

2019. december 18.

Lezárult a földtani örökséget bemutató fejlesztéssorozat a Balaton-felvidéken

Tapolcától mintegy fél óra alatt elérhető a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely. A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A hároméves, mintegy 275 ezer eurós (90 millió forint) turisztikai fejlesztéssorozat részeként megújult a Hegyestű geológiai bemutatóhely is - a magyarországi fejlesztés egy több országra kiterjedő, 14 európai szervezet részvételével 2017. január óta zajló projekt része volt, amely összesen 1,7 millió euróba (390 millió forint) került.

Magyarországon a program részeként felújították a Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvényeket és kiépült egy új vulkanológiai tanösvény a Káli-medencében, amely Hegyestűt és a Kopasz-hegyet köti össze. A közös dunai geotúra kialakítása során a régiók közötti együttműködés erősítése volt a cél.

A geoparkok elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. A geoparkot irányító szervezet és partnerei bekapcsolódnak a földtudományi oktatásba és tudományos kutatásokba, partnereivel együtt földtudományi értékeink kezeléséből is kiveszi a részét (pl. geológiai alapszelvények megtisztítása, tanösvények kialakítása).

A fenntartható jellegű geoturizmuson keresztül egy megfelelően nagy kiterjedésű geopark képes a helyi gazdaság fejlődését is szolgálni. A geoparkok fontos célja a helyi kézműves termékek, illetve a helyi, vagy biotermesztésű élelmiszerek népszerűsítése is. A Bakony–Balaton Geopark Partner megnevezésnek és logónak, mint magas szintű, a fenntartható fejlődés értékrendje mentén szerveződő szolgáltatások és áruk védjegyének bevezetése révén a területen élő közösségek új fejlődési lehetőséghez jutnak.


Forrás: Turizmus Online