Hunguest Hotels Hungary
Belépés

80 éves a Hunguest Grandhotel Galya!

Kapcsolódó tartalom

A Kékestető párján, a Mátra másik csúcsán, hazánk második legmagasabb pontján, Galyatetőn található Magyarország legmagasabban fekvő üzemelő szállodája, a felújított Hunguest Grandhotel Galya. E patinás, páratlan hangulatú szállodánk 2019-ben ünnepli 80. "születésnapját".

Sokan ismerik a "Nagyszállót", hiszen a hosszú évek alatt sokan megfordultak itt vendégként, de emblematikus alakja talán azoknak is ismerős lehet, akik még nem jártak a szállodában. A 80. évforduló apropóján íme egy kis történelem, sztorik és képek.

TÖRTÉNELEM

Kattintson a képre, az építkezésről készült további képeket talál a szálloda archívumából!

 

Az egykori Nagyszálló a második világháború előtti konjunktúra idején, 1937-39 között épült állami luxusberuházásként.  Az 5 hektáros erdő és zöldterület központi részén található hotel megépítése óta ismert és közismert a magyarok körében, hiszen 80 éve szállodaként, szanatóriumként vagy SZOT üdülőként egyaránt népszerű üdülőhely. Több generáció számára a Mátrával összeforrott épített érték, a Felső-Mátra szimbóluma. Az épület a Mátrára jellemző, szürke színű, a szélsőséges időjárási hatásoknak is ellenálló, ún.recski terméskőből épült, jellegzetes színvilágával és a kőépület összképével összetéveszthetetlen, a fotókon, festményeken könnyen felismerhető.

A korabeli luxusszálloda építéséhez minden építőanyagot szekérrel hordtak fel a környező településekről. A luxus mivoltot igazolja, hogy több melléképületben külön sofőr, illetve cselédlakások lettek kialakítva az előkelő vendégek alkalmazottjainak elszállásolására.

További érdekesség, hogy már átadásakor rendelkezett uszodával, ebbe a legenda szerint a vizet lajtoskocsikkal hordták fel Gyöngyösről. A szálloda (mai szóhasználattal) „wellnessrészlegének” kialakítása az akkori kor újításai közé tartozott, ma is az eredeti formáját megőrizve üzemel, az azóta jelentősen megnövelt wellnesrészleg részeként.

A Nagyszálló egykori uszodája  - a kép a Fortepan adatbázisából származik
Íme az uszoda egy remek korabeli képen a Fortepan archívumából. Kattintson a képre a többi Fortepan fotóért!

 

A szállodát eredetileg teljes önellátásra tervezték (üvegház, növények részére kialakított ún. előnevelők stb.). Nemcsak saját mosodája, péksége, kertészete, sertéshízlaldája, hanem - mai szemmel talán hihetetlennek tűnik - a bentlakó dolgozók gyermekei miatt saját óvodája és iskolája is volt a szállodának. A műszaki részlegen felállított, 1927-es gyártású aggregátor (gyakorlatilag egy korabeli dízel hajómotor) több mint 70 évig volt üzemképes, de mind a mai napig rendelkezik a szálloda saját generátorral, amely áramszünet esetén átmenetileg biztosítja az áramfejlesztést. Legutóbb 2014 decemberében, a nagy jégkárok idején, majd a 2017 áprilisában lezúduló hótömeg napjaiban volt rá szükség, napokig...
A galyatetői kis római katolikus templomot is a Nagyszálló hívta életre, a vendégek lelki igényeinek kielégítésére építették, 1942-ben szentelték fel.

A belső terek felületein is az igényes, időtálló burkolatok használata jellemző: az uszodatér oszlopai sötétkék Zsolnay kerámiával burkoltak, a közösségi terek oszlopain kiváló minőségű műmárvány található. Építészeti jegyeiben, műszaki megoldásaiban a '30-as években kimagasló mérnöki teljesítmények, újítások és napjainkig is jól és üzembiztosan működő gépészeti megoldások találhatók.

A szálloda külső megjelenése változatlanul impozáns, csak a neve változott többször is a történelem viharai során. Nagyszállóként épült, volt Élmunkás Üdülő („Közép-Európa legfényesebb üdülője”), SZOT Szálló, majd Grandhotel Galya. Bárhogy is hívták a szállodát, a mindenkori elit egyik kedvenc üdülőhelye volt. 

A szálloda nevesebb vendégei voltak többek között Illyés Gyula, Németh László, Kisfaludy Stróbl Zsigmond, Honthy Hanna, Karády Katalin. A szállodában forgatták a Havasi napsütés c. 1940-ben bemutatott filmet Tolnay Klári, Turay Ida és Csortos Gyula főszereplésével. Az Albert Flórián, Mészöly Kálmán, Bene Ferenc, Farkas János fémjelezte magyar labdarúgó-válogatott 1966-os világbajnoki felkészülésének is egyik fontos állomása volt a Galyatetőn töltött néhány nap (ez is már hihetetlen, más idők voltak, a ’66-os világbajnoki mérkőzésen Magyarország – Brazília: 3-1).

KODÁLY

Kodály Zoltán Galyatetőn

A szálloda leghíresebb és egyik leghűségesebb vendége minden kétséget kizáróan Kodály Zoltán volt, aki közel 15 év számottevő időszakát töltötte feleségével együtt a hotel falai között. 1954 tavaszán a Szakszervezetek Országos Tanácsa hivatalosan értesítette az üdülő vezetőségét, hogy a Nagyszálló első emeletén a 108-as és abból nyíló 107-es szobát Kodály Zoltán és felesége részére kell fenntartani rendszeres pihenőhelyül. Boldog, majdnem 50 évnyi házasság után 1958 novemberében meghalt felesége, Sándor Emma. Galyatetőn 1959 áprilisában írott levelében Kodály így fogalmaz: „Itt vagyok újra, ahová 1941 óta minden évben eljöttünk, ahol minden bokor rá emlékeztet.”  Új házasságra határozta el magát, 1959. decemberben feleségül vette a nála öt évtizeddel fiatalabb, ma is élő Péczely Saroltát. Második feleségét is minden alkalommal elhozta Galyatetőre. Kodály rendszeresen igénybe vette a SZOT-üdülő úszómedencéjét és vízgyógyászati berendezéseit, minden napját úszással kezdte.

Egy alkalommal a medence szélén felejtette kedvenc aranyóráját is. A legenda szerint Kodály ekkor egy a medence mellett elhelyezett kis cetlire a következőket írta: "Felhívom a figyelmet, hogy itt hagytam aranyórámat, azonban nem az órát sajnálom, hanem annak jó puha bőrszíját. Egyébként órám már több percet késik." Az anekdota arról nem szól, előkerült-e az óra, mi mindenesetre biztosak vagyunk benne…

Kultúrtörténeti érdekesség, hogy Kodály Zoltán a szállodában komponálta Csendes Mise c. művét, illetve galyatetői emlékeiből született a híres Mátrai Képek kórusműve. A Hunguest Grandhotel Galyában ma külön helyiség őrzi a halhatatlan zeneszerző emlékét, ahol Kisfaludy Stróbl Zsigmond mellszobra mellett Kodály zongorája áll, míg a falakon a mester mátrai tartózkodása során készült fotók láthatók.
A szálloda egykori neves vendégek között megtalálható volt természetesen az Elnöki Tanács Elnöke, Dobi István is. Róla mesélték, hogy egyszer a kíséretében lévő kormányőröket kijátszva - azok nem kis rémületére - egyedül sétált a környező erdőkben, ahonnan csak órák múlva került elő.

HUNGUEST GRANDHOTEL GALYA

Hunguest Grandhotel Galya napjainkban - külső medence

A Hunguest Grandhotel Galya épülete a mai napig impozáns és egyedi, az időközben végzett átalakítások is illenek az eredeti elképzelések összképébe, s a Hunguest Hotels változatlan törekvése az ismert épületkülső megőrzése.

A közelmúlt felújításai közül érdemes kiemelni a szálloda új, 300 fős, légkondicionált, erkélyes rendezvénytermét, amely Magyarországon egyedülálló, csodálatos panorámával bír, a Kékesre és környékére való kilátás lenyűgöző.

Persze nem csak az üzletemberek kedvelt szállodája a Grandhotel Galya, a kisgyermekes családok között is népszerű. Található itt gyermekmedence, Xbox szoba, Bambikuckó, gyermekjátszótér, Gyermek Kalandpark és vadaskert is, bemutatva a Mátra élővilágának legfőbb képviselőit (gímszarvas, őz, vaddisznó). A szálloda animátorai is lelkesen szervezik a programokat, túrákat az érdeklődőknek. Természetesen a fent kuriózumként említett úszómedence mellett már kibővített medencetér (gyermekmedencével, élménymedencével), tizennégy fős kerti bioszauna és kültéri élménymedence is várja a wellness szerelmeseit. Aki az elmúlt években járt a szállodában, élvezhette a kültéri medencéből elé táruló lélegzetelállító mátrai panorámát, sőt, akár még hóesésben is csodálhatta a forró vízből az elé táruló látványt, a Kékest és a téli Mátrát.

A hegység adta klíma, a magashegyi levegő és a Mátra természeti környezete is érdekessé teszi a szállodát. Az Európai Unió ökológiai hálózatának, a speciális Natura 2000 természeti övezetnek részeként a szálloda közvetlen környezetében fellelhető flóra és fauna világa méltán nevezhető egyedinek. A klíma és a megóvott természeti környezet szállodánkat a továbbiakban is kiváló üdülőhellyé, allergiás tünetekkel és asztmatikus megbetegedésben szenvedőknek pedig tökéletes gyógyhellyé teszi.

Minden olvasónkat csak biztatni tudjuk, hogy látogassa meg a szállodát és győződjön meg személyesen az egyedi hangulatról, érdemes egy (de inkább sok) pillantást vetni a Kékestetőre a kültéri élménymedencéből!

Ha valaki esetleg nem járt a Nagyszállóban, talán az egykori Gazdálkodj okosan! társasjátékból mégis ismerheti a szállodát. Reméljük, a három körből kimaradás nem tántorított el senkit, hogy végül valódi vendéggé váljon :) További nosztalgikus hangulatok a képre kattintva a szálloda saját archívumából, illetve vendégeink gyűjteményeiből.