Gyorsabban Gyulára - elkészült az új M44 szakasz

2019. október 17.

Átadták az M44-es gyorsforgalmi út Kondoros és Tiszakürt közötti szakaszát, melynek révén 25 perccel rövidül meg a Békéscsaba és Budapest közötti közlekedés, ezáltal a Hunguest Hotels szállodája, a Hunguest Hotel Erkel is könnyebben megközelíthetővé vált.

A szálloda az Alföld déli részén, az enyhe klímájú, hangulatos, történelmi fürdővárosában – névadója, Erkel Ferenc szülővárosában – Gyulán található, a régmúlt időkről mesélő ősfákkal övezett csónakázótó és a több mint ötszáz éves gótikus téglavár szomszédságában, közvetlen átjárással az ötcsillagos minősítésű Várfürdőbe.Az aktuálisan átadott autópálya szakasz nem csak Gyula városának, hanem az érintett térségeknek, Békéscsabának, illetve Békés megyének is fejlődést jelent. Mint dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára rámutatott, 2002 óra országunkban nem készült állami forrásból egyszerre ilyen hosszúságú útszakasz. A kormány a közlekedésfejlesztést a gazdaságfejlesztés szolgálatába kívánta állítani, és mivel a magyar gazdaság teljesítménye 2019. első félévben 5,2 százalékos emelkedést mutatott az előző esztendő hasonló időszakához képest, így a gyarapodó gazdaság nagyobb mozgásteret jelent.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy bővüljön és megfelelő műszaki állapotban álljon rendelkezésre a közúthálózat, valamint kiemelt cél, hogy hazánk bármely településéről 30 percen belül elérhető legyen négysávos út. Ezt az elképzelést kiválóan szolgálja a szerdán átadott Tiszakürt-Kondoros közötti szakasz is.

Jelen fejlesztés tehermentesíti a 44-es főutat és különösen a települési átkelési szakaszokat. Javítja az életminőséget, csökkenti a környezetterhelést.

Az átadáskor kiemelték, hogy a 62 kilométeres útrészen négy külön szintű csomópontot, Cserkeszőlőnél és Kardosnál egy-egy egyszerű pihenőt, Békésszentandrás közigazgatási területén pedig komplex pihenőt alakítottak ki. Utóbbi helyen elegendő szabad terület áll rendelkezésre egy üzemanyagtöltő-állomáshoz is. Az átadott szakaszon kiépített kamerarendszer és meteorológiai állomások kerültek kialakításra, és ide futnak be a segélykérő hívások is. A telepen külön épületet alakítottak ki a rendőrség részére, ezzel is segítve a gyorsforgalmi úttal kapcsolatos feladataik ellátását.

Az M44-es fejlesztésének további várható menetrendje

  • Kondoros-Békéscsaba 18 km átadása: 2021 tavasza.
  • Lakitelek-Tiszakürt 10 km átadása: 2021 ősze.
  • Lakitelek-Szentkirály 5 km: tart a közbeszerzési eljárás, jövőre kezdődhet a kivitelezés.
  • Szentkirály-Kecskemét 34,5 km-es szakasz: megvannak a kiviteli tervek és az építési engedély is. A tervek szerint a jövő évben elindulhat a területszerzés.

Forrás: www.beol.hu