Aktualitások a Balatonról

Rendezvények a Balatonnál
Balatonfüreden június 28-án veszi kezdetét a Hal- és Borünnep rendezvénysorozat. A harmadik alkalommal megrendezendő négynapos program kitűnő szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál a bor és gasztronómia szerelmeseinek. A programban szerepel borkóstoló és borvásár, könyvvásár és dedikálás, koncertek, hírességek receptjei alapján készített ételek kínálása, horgászverseny, balatoni halbemutató, látványhalászat, koncert, folklór est, halászléfőző verseny.
Szintén balatonfüredi hír, hogy idén ötödik alkalommal rendezi meg Balatonfüred Város Önkormányzata a Balatonfüredi Művészeti Fesztivált. A rendezvénysorozat július 2-12-ig tart. A Művészeti Fesztivál része a Füredi Játékszíni Napok, amelynek keretein belül egy színházi előadás lesz az Anna Grand Hotel dísztermében, valamint színházi beszélgetés, melynek vendége lesz Bereményi Géza rendező.

Balaton Sound: mindent a testnek
Testmosó és Sushi Bár is várja a látogatókat a július 12-én debütáló Balaton Sound fesztiválon. A Zamárdi Szabadstrandon bemutatkozó új rendezvény, a zenei kínálatán túl, szolgáltatásaival is kitűnik a hazai fesztiválok sorából. Koktélbárok, hűtött gyümölcsök, frissen facsart narancslé, és minőségi borok és sörök is várják a Balaton Sound fesztivál látogatóit. A kínálatot színesíti majd a Macskafogó tejbár, és a pizza, hotdog, pannini valamint az elmaradhatatlan sülthal mellett Sushi Bár is szolgálja majd az éhezőket. Nagyrészt száműzik a sörpadot a Balaton Sound szervezői. E hagyományos fesztivál-bútordarab helyett kényelmes székekből, nyugágyakból szemlélhetik a tihanyi panorámát a lazulni vágyók. A rendezvényre elővételben 6000 forintért lehet napijegyet váltani, míg a négynapos bérlet ára 14.900 Ft lesz.

Jó szezont várnak a Balatonnál
Az év első négy hónapjában 24 százalékkal nőtt a forgalom a Balatonnál a tavalyi év hasonló időszakaszhoz képest – kezdte bevezetőjét Rosta Sándor, a Balatoni RIB elnöke a Magyar Turizmus Zrt. május 29-én, a Szent Miklós Rendezvényhajón megtartott szezonnyitó sajtótájékoztatóján. A kedvező adatok mellett a magas kategóriájú szálláshelyek megjelenése, a színvonalas szolgáltatások bővülése, a strandok és a közterületek felújítása és a kiváló vízminőség is jó szezont ígér.
A rendezvényen az MT Zrt. balatoni marketingtevékenységét és a tavalyi statisztikai adatokat is ismertető Róna Iván vezérigazgató elmondta: a tónál a tavalyi évben 1,1 millió vendég 4,3 millió vendégéjszakát töltött el, ez a vendégek számában 1,2 százalékos növekedést, a vendégéjszakák tekintetében 3,7 százalékos csökkenést jelent, ami a tartózkodási idő visszaesésével magyarázható. Jó hír, hogy a belföldi vendégek „átvették a vezetést”: a kereskedelmi szálláshelyeken 53 százalékos a hazaiak aránya, a magánszálláshelyeken ennél magasabb. A szálláshelyek között a szállodák jelentősége egyre nő, a 40,6 százalékos átlagos szobakihasználtság a szezonalitás csökkenésére utal.
Vörös Lajos, az MTA doktora a tó vizét jellemezve hangsúlyozta: a Balaton vizével kapcsolatban az idei évben sem mennyiségi, sem minőségi problémák nincsenek.

Legendák és tények a Balatonról
A balatoni szezonnyitón Szűcs Balázs, az MT Zrt. marketingigazgatója a magyar lakosság körében végzett felmérés eredményeit felhasználva cáfolta meg a tóról szóló tévhiteket. Nem igaz, hogy mindenki külföldre utazik, hiszen az utazást tervezők (vagyis a lakosság mintegy 41 százalékának) héttizede belföldön utazik, ezen belül 58 százalék csak belföldi, 13 pedig belföldi és külföldi utazást is tervez. A legnépszerűbb hazai úti cél továbbra is a Balaton. Az sem állja meg a helyét, hogy a hazai lakosok többsége Horvátországot választja: a magyar tengerhez háromszor annyi utazást terveznek honfitársaink, mint az úti célok között második helyen álló déli szomszédunkhoz. A tó nem a külföldieké, hiszen a hazai vendégek aránya folyamatosan nő, a kereskedelmi szálláshelyeken számuk meghaladja a külföldiekét. Elavult strandok helyett felújított, megszépült létesítmények (köztük több Kék zászlós minősítést is szerzett), unalmas esték helyett tartalmas programok várják az ide látogatókat.
Az eseményen ismertetett felmérés szerint a hazai lakosság belföldi utazásra a tavalyinál valószínűleg 10 százalékkal többet, várhatóan 60,3 milliárd forintot költ majd el a május és szeptember közötti időszakban. Egy belföldi utazás időtartama várhatóan 5,5 éjszaka lesz, az utazások háromnegyedében kereskedelmi szálláshelyet is igénybe vesznek. A külföldi úti célok közül várhatóan Horvátország, Görögország, Románia és Olaszország lesz a legnépszerűbb. Átlagos időtartamuk várhatóan 9,8 éjszaka lesz.

A magyar tenger idén is olcsóbb versenytársainál
A Magyar Turizmus Zrt. az idei főszezon elején is kutatást végzett a Balaton és versenytársainak, köztük a legnépszerűbb európai tengerpartok turisztikai szolgáltatásainak összehasonlítására. A magyar tenger idén is olcsóbb a legfontosabb vetélytársainak tekintett úti céloknál, például a szállásdíjak és a vendéglátó szolgáltatások árait tekintve. Egy éjszakáért háromcsillagos szállodában a Balatonnál átlagosan 74, Horvátországban és a Wörthi-tónál 80 eurót kérnek. Tavunk kismértékben olcsóbb a horvát tengerpartnál, a közlekedési költségekkel és a biztosítási díjakkal is kalkulálva egyértelműen a Balaton javára billen a mérleg. Egy adag leves és főétel a Balaton-parton átlagosan 9,2 euróba, Horvátországban 12,5, az olasz tengerparton 27 euróba kerül, egy üveg márkás sörért nálunk 2, Ausztriában, Olaszországban és Törökországban legalább 3 eurót kérnek. A legolcsóbb tengerparti desztináció 2007-ben is Törökország, legdrágábbnak Franciaország, Olaszország és Spanyolország számít – hangzott el MT Zrt. május 29-i rendezvényén.