Kettős évforduló Zalakaroson

2018. december 19.

Negyven évvel ezelőtt nyilvánították Zalakarost gyógyhellyé, fürdőjét pedig gyógyfürdővé. További fejlesztések várhatók Zalakaroson.

Zalakarosi fürdő

Magyarország ma csak minőségi szolgáltatásokkal, minőségi infrastruktúrával és kiválóan képzett szakemberekkel tud helytállni a nemzetközi turisztikai piacon, a legnagyobb öt fürdő egyikeként Zalakaros is kiemelt szerepet játszik ebben - közölte a Magyar Fürdőszövetség elnöke kedden a zalai fürdővárosban.

Boros László Attila Zalakaros gyógyhellyé és a fürdő gyógyfürdővé nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen arról is beszélt, hogy a magyarországi fürdők tanúsító védjegyének feltételrendszerét 2019-ben teljes körűen átalakítják.

A Magyar Turisztikai Ügynökség partnerségével az eddigi, főként mennyiségi szempontokra épülő rendszert új, a minőségre alapozó szempontrendszer váltja fel.

A fürdőszövetség elnöke hozzátette azt is: a szervezet kezdeményezésére jövőre a fenntartható fejlesztésre épülő energetikai korszerűsítési program indítását tervezik kormányzati támogatással. A hazai fürdők elmúlt évtizedekben zajlott fejlesztései után ugyanis az üzemeltetésben - a fenntarthatóság érdekében - szükség lenne a megújuló energiaforrásokra épülő korszerűsítésekre.

Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy Zalakaros vize országos viszonylatban is dobogós kincs, ami Európa szerte ismert gyógyhatásáról. Felidézte, hogy 1978-ban, az akkori Egészségügyi Minisztérium minősítette hivatalosan gyógyvízzé az itteni vizet, illetve gyógyhellyé a települést, ami mára a családok és valamennyi korosztály kedvelt pihenőhelyévé vált.

Jelezte, hogy a fürdőnek is köszönhetően eddig is jellemzően alacsony volt a munkanélküliségi ráta a településen, jelenleg mindössze a munkaképes korúak 3,1 százalékának nincs állása Zalakaroson.

Novák Ferenc polgármester a település fejlődésének egyes lépcsőit ismertetve beszélt arról, hogy 1962-ben bukkantak rá a termálvízre, amire alapozva 1965-ben nyílt meg a fürdő. A gyógyvíz minősítést 1971-ben kapták meg, így lett 1978-tól gyógyfürdő és a település gyógyhely besorolású.

Zalakaros gyógyhelyi szerepét és egyben a látogatottságát tovább kívánják erősíteni, egy 1,6 milliárd forintos tervezett költségvetésű beruházás jóvoltából egyebek mellett látogatóközpontot, rendezvényteret és sétányt építenének - mondta a polgármester.

Cziráki László, a zalakarosi fürdő vezérigazgatója arról beszélt, hogy a napokban fogadták el a létesítmény hét évre szóló fejlesztési stratégiáját. A tavalyihoz képest idén mintegy 5 százalékkal növekvő látogatottságú, várhatóan több mint 650 ezer vendéget fogadó komplexumban jövő nyárra készül el a most felújítás alatt álló gyógycentrum és gyógykert.

Februárban indul és év végére zárul le egy új szaunapark építése 100 millió forintos állami pályázati támogatással, és hasonló összegű forrás segíti a 3 csillagos fürdőhotel felújítását is. Az elkészült tervek szerint 2020-ban új, 5 csillagos, egész évben üzemelő kempinget építenek a fürdőhöz csatlakozva, illetve bővíteni kívánják az 1999-ben az országban elsőként átadott élményfürdőt - sorolta a vezérigazgató.

Forrás: turizmus.com