Megnyitotta kapuit az egri érseki palota

2016. február 03.

A nagyközönség előtt is megnyitott a felújított Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpont.

A felújított és megszépült épületet Ternyák Csaba egri érsek január 6-án, vízkereszt ünnepén áldotta meg és február 2-ától, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepétől a nagyközönség is látogathatja a látogatóközpontot. (Az emeletek belépőjeggyel, a barokk díszkert, valamint a palota földszintje ingyenesen látogatható.)

Az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében több mint 1,3 milliárd forintos beruházással megújult épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A legrégebbi, legértékesebb középső szárnya ugyanakkor teljesen megnyílik a nagyközönség előtt és komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.

A kiállításokat a palota első és második emeletén alakították ki. Az első emeleten kapott helyet a 21. századi köntösbe öltöztetett egyháztörténeti tárlat, a második emeleten láthatóak a főpapi történeti enteriőrök: a díszterem, a fogadó- és hálószoba.
Nyílik egy kiállítás a magyar szentté, illetve boldoggá avatottakról, valamint az idén 1012 éves Egri Főegyházmegye történetéről, továbbá látható lesz az Eszterházy Károly egri püspök által a 18. század végén megfestetett 46 egri főpapi portré is.

A földszinten kávézó, turisztikai információs pont, múzeumpedagógiai műhely, ajándékbolt és egy "érseki vinotéka" kapott helyet. Ez utóbbiban a részben vagy egészben a főegyházmegye "fennhatósága" alá tartozó öt - az egri, a mátrai, a bükkaljai, a tokaji és a kunsági - borvidék boraiból lehet válogatni. A projekt keretében felújították a palota kápolnáját, illetve díszkertjét is.

Forrás: turizmus.com
fotó: egriersekipalota.hu