Megújult a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu

2020. február 18.

Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere emlékeztetett: az elmúlt tíz évben nagyon jelentős fejlődésen ment keresztül Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő. 

Nemcsak a Hunguest Hotel Sóstó nyitotta meg kapuit 2019. októberében, hanem a vele szomszédos állatpark és az Aquarius Élmény- és Parkfürdő (mely közvetlen, zárt folyosón keresztül érhető el a szállóvendégek számára) is felújításra került, valamint a környező infrastruktúra is teljesen megújult.

A Sóstói Múzeumfalu területén egy új látogatóközpontot hoztak létre, amelyben helyet kapott az új kiállítóterem és a múzeumshop. A műtárgyak megfelelő tárolása és restaurálása érdekében egy többszintes épületet alakítottak ki, ebben a múzeumfalu kiszolgáló irodahelyiségeit, a könyvtárat és a tárgyalóhelyiséget helyezték el.

A rekonstrukcióval megfelelő környezetet tudnak biztosítani különféle rendezvényeknek - például a február végén megrendezendő kétnapos böllérversenynek és disznótoros fesztiválnak.

A Hunguest Hotel Sóstó vendégei közel 10 perces sétával is megközelíthetik a Múzeumfalut.

A Sóstói Múzeumfalu a Szatmár, a Bereg, a Rétköz, a Nyírség és a nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be a lakóházak, gazdasági épületek, jellegzetes lakberendezési hagyományok, használati és dísztárgyak segítségével. A régi faluképet idézik fel a múzeum központjában látható közösségi épületek, például az iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és kocsma.

Forrás: Turizmus Bulletin