Október 28-án megnyitja kapuit 
a Mátra Múzeum 
új természettudományi kiállítása


2009. október 28-án megnyitja kapuit
a gyöngyösi Mátra Múzeum 
új természettudományi kiállítása
 és a pálmaház.

Mammut - Mátra Múzeum, GyöngyösÍgy a budapesti Természettudományi Múzeum után az ország második legnagyobb természettudományi gyűjteményével várja a látogatókat. Az új épület modern, 3 szinten létrehozott terei könnyen áttekinthető helyet biztosítanak a kiállításnak, amely része az Európa Nostra díjat nyert projektnek.
A kiállítás fő vonulatát a 3 kiállítási szintet átérő „nagy fa” jelenti, mely az élővilág szintezettségét szimbolizálja (talaj és gyökérszint, lágyszárú és cserjeszint, lombkoronaszint), s így segít az életközösségek bemutatásában. A szintenként elhelyezett 8 dioráma élethű mását jeleníti meg egy-egy élőhelynek, melyek zömében a Mátra és Mátra-környéki élőhelyek növény- és állatvilágát ismertetik meg a látogatókkal. A kiállítás a hazai fajokon kívül aKárpát-medence élővilágát is szemlélteti, emellett Európán túlról származó világanyagok is láthatók. Az egyes szinteken elhelyezett tárlók rendszertani besorolás szerint mutatják be a növény-és állatvilágot.
Talaj- és gyökérszint: A diorámákban gombák, algák, fonál- és kerekesférgek, bogarak, csigák, gerincesek láthatók. Rendszertanilag gombák, mohák, zuzmók képezik a kiállítás anyagát.

Természettudományi kiállítás - Mátra Múzeum, GyöngyösEbben a térben kapott helyet egy tudománytörténeti enteriőr, mely bemutatja, milyen környezetben dolgozhatott a századforduló idején egy kutató, megjelenítve a munkájához szükséges eszközöket, kellékeket is. Az itt elhelyezett portréfal azokkal a kutatókkal, gyűjtőkkel ismerteti meg a látogatókat, akik munkájukkal hozzájárultak a múzeum gyűjteményének anyagához. Látássérült látogatók részére alakítottuk ki a Tapintható természet című foglalkoztatót, hozzásegítve őket a természet megismeréséhez. Az interaktív élményeket segíti a mikroszkópok elhelyezése a kiállítótérben, amivel metszeteket, preparátumokat vizsgálhatnak a látogatók.

Lágyszárú és cserjeszint: A diorámákban gombák, mohák, páfrányok, zuzmók és a lágyszárú növények, rovarok, csigák, kagylók tekinthetők meg. Rendszertanilag rovarok és puhatestűek (kagylók, csigák) és a Mátra nö-vénytársulásai láthatók.
Lombkoronaszint: A diorámákban rovarok és madarak, rendszertanilag pedig a gerincesek kerültek itt bemutatásra: halak, kétéltűek, hüllők és madarak. Madárfészkek és gazdag tojásgyűjtemény is itt látható, valamint az emlősök és madarak csontjaik bemutatása is itt történik.
Itt a lombkoronaszintben látható újra a kiállításban a méhkaptár, ami a régi kiállításban is nagyon népszerű volt. Az üvegből készült méhkaptárban megfigyelhetjük a méhek munkáját, akiknek szabad kijárásuk van a múzeum kertjébe.

Pálmaház: trópusi növény- és állatvilág tárul a látogatók elé az egzotikus növények, forró égövi hüllők és ízeltlábúak terráriumai és az akváriumok lakói segítségével.
Egy 16 férőhelyes, mikroszkópokkal felszerelt oktatóterem is várja a természetet felfedezni vágyó csoportokat.