Szállodásokkal tárgyalt Gyenesei István Önkormányzati Miniszter

Július 14-én, a Gundel Étteremben került sor arra az informális beszélgetésre, melyen Gyenesei István önkormányzati miniszter és Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár a szállodaipar gondjait és lehetőségeit vitatta meg a terület néhány vezető szereplőjével. A találkozón jelen volt Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója, Hülvely István, a Hunguest Hotels vezérigazgatója, egyben a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke, Antoine Guego, az Accor Hospitality vezérigazgatója, Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke, és Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. igazgatóságának elnöke, a VIMOSZ alelnöke, az MSZSZ tiszteletbeli elnöke.

A szállodások elmondták, milyen nehézséget okoznak a folyamatosan emelkedő energia- és élelmiszerárak, illetve a magas áfa, amelyek immáron évek óta rendkívüli módon rontják a jövedelmezőséget. Mindezt jelenleg még fokozza az erős forint, amely szinte kilátástalan helyzetbe sodorta a szállodákat. Hangsúlyozták továbbá, hogy a beutazó turizmus szempontjából fontos lenne a nemzeti marketingkeret érzékelhető emelése, és hogy múlhatatlan szükség lenne a nagy befogadóképességű budapesti kongresszusi központra.

Gyenesei István, aki most először találkozott ilyen körben a szállodai szakma meghatározó szereplőivel, érdeklődéssel hallgatta a beszámolót a szállodaipar helyzetéről, ám - ahogy az már több fórumon elhangzott - hangsúlyozta, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben a kormánynak rendkívül szűk a mozgástere. Ugyanakkor a kongresszusi központ ügyében előrelépést jelenthet a Tüskecsarnok fejlesztésére kiírt pályázat, melynek eredménye várhatóan a közeljövőben nyilvános lesz.

Ahogy arról a napi sajtóból is értesülhettünk, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszre adó- és járulékcsökkentő intézkedések bejelentését irányozta elő. Amennyiben ősszel napirendre kerül egy komplex gazdaságélénkítő csomag, kidolgozásánál remélhetőleg a szállodások érdekeit is szem előtt tartják majd.