Tapolca, gyógybarlang - különleges szolgáltatások

Tapolca, Gyógybarlang, tapolcai barlangGyógybarlang:
1902-ben fedezték fel, hogy Tapolca városa alatt a Balaton felvidék szarmata mészkövében barlangrendszer van, melynek egy részét csónakkal is járható víz borítja, ez ma idegenforgalmi látványosság.

A kórház alatt elterülő rész a II. Világháború alatt óvóhelyül szolgált. Levegőjének a légzőszervi megbetegedésekre kifejtett hatása azóta köztudott a környék lakosai között. A szakorvosi vélemények, valamint a barlang levegőjének összetételét és annak, az emberi szervezetre gyakorolt hatásait megcélzó vizsgálatok eredményeként 1973-ban a tapolcai barlangrendszer egy részében légúti megbetegedésben szenvedők kezelésére alkalmas területet alakítottak ki, amely 1982-től hivatalos gyógybarlangként üzemel az Egészségügyi Minisztérium engedélyével.

Az asztma komplex kezelése során a gyógyszeres terápia, fizioterápia, pszichoterápia, dietetika, kondicionáló sport együttes alkalmazásával érhetünk el optimális állapotot.

A barlangterápia nem egy speciális klíma passzív használata, bár a klíma önmagában is hatásos lehet, hanem a barlangi mikroklíma körülményeire alkalmazott sajátos, komplex légzésrehabilitáció.

Levegõjének mikroklimatikus paraméterei állandók, nem tartalmaznak külsõ agresszív tényezõket, gyakorlatilag pollenmentes, a hõmérséklet (14-16 °C) állandó. Magas a páratartalom, porterhelése nincs, a levegõ rendkívül tiszta. Ezek a tényezõk önmagukban gyógyító és nyugtató hatásúak (allergiás, asztmás és egyéb légzõszervi megbetegedések esetén). Barlangterápia, tapolcai barlang

Gyógybarlang javallat:
Asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintõ allergiás megbetegedések. A barlangi tartózkodásnak ismert ellenjavallata nincs!

Fürdőkúra javallat:
Reumatikus és mozgásszervi megbetegedések degeneratív formái (pl. artrozis, spondilartrosis, diszkopátia). Krónikus gyulladásos gerincoszlop és izületi megbetegedések (pl. PCP, Bechterew megbetegedés). Kötõszöveti reumák (izom- és izületi szalagok megbetegedései). Szekunder izületi megbetegedések, az anyagcsere-zavaroknál fellépõ izületi fájdalmak (pl. köszvény). Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi mûtétek utáni állapot, különösen végtag törések kezelése, rehabilitációja. Krónikus, periferikus, az idegrendszerrel összefüggõ, mindenekelõtt mechanikai okokra visszavezethetõ panaszok (pl. isialgia, polyneuropatia, parezis).Izületi, porckorong operációk elõ- és utókezelésére (pl. gerincsérv utókezelésére). Krónikus nõgyógyászati megbetegedések.

A tapolcai barlang méretei és bioklimatikus viszonyai
 mélysége: 15 m
 alapterülete:1210 m2
 légköbmétere: 3490 m3
 hőmérséklete: 14-16°C
 relatív nedvessége: 95-99rel%
 légnyomása: 750-778 Hgmm
 O2: 21,5-21,8 vol%
 CO: -
 CO2: 0,1 vol%
 Ca++: 113,2 mg/l
 Mg++: 3,9 mg/l
 Na: 11,95 mg/l

A barlangi klíma gyógyhatásai:
állandó hőmérséklet és légnyomásviszonyok, az időjárási frontok hiánya,
por-, csíra és allergenmentesség,
magas relatív páratartalom finom eloszlású aerosol formájában, mely magas koncentrációban tartalmaz Ca++ és  Mg++  ionokat
alacsony pH érték és negatív ionizáció,
kedvező pszichés hatások.

Mit érhetünk el a barlangban végzett légzőtornával, fizioterápiával, mozgással?
csökkenthetjük a légzési problémákat
megelőzhetjük a hörgőkben levő váladék felszaporodását
megtanulhatjuk a váladékot eltávolítani a légutakból
erősítjük a légzőizmokat, növelve a légzés hatékonyságát
megakadályozzuk a mellkas merevvé válását, légzőmozgások beszűkülését
megelőzhetjük ill. korrigálhatjuk a tartáshibákat
fejleszthetjük fizikai állóképességünket.              

Barlangterápia, pulmonológiai vizsgálat, iszappakolás, hidroterápia, inhalatórium, elektroterápia, gyógymasszázs, 1 db gyógytornaterem terasszal, allergológiás terhelésvizsgálat, reumatológiai vizsgálat, Thalasso terápia. A gyógyszolgáltatások árai ->

A barlangi klíma és a sport előnyei egymást erősítve fokozottan érvényesülnek. A Pelion szállodában a családterápiát szeretnénk előnyben részesíteni. Sok családban több chronikus betegség is előfordul egyszerre. (pl.: reumás panaszokkal küszködő nagyszülők, szénanáthás szülők, asthmás gyerekek). A családtagok együtt és külön-külön is élhetnek a lehetőségekkel, együtt jól érezhetik magukat.
Lehetőség van a szálloda gyógyászatán belül különböző rheumatológiai kezelésekre, asthma, chr. légúti betegségek esetén légzésfunkciós ellenőrzésre, szükség esetén allergologiai vizsgálatra, fiziotherápiára, inhalatios kezelésre, gyógytornára, s nem utolsó sorban az időigényes educatióra.

A szállodai tartózkodás során van mód a barlangterápia, sportfoglalkozások előtt és után a kiadható PEF mérővel való csúcsáramlás mérésére, majd kiértékelésére. 

Szülők, nagyszülők kezelése idején a Pinocchio Club nevű óvodában a gyermekek nemcsak elhelyezhetők, hanem szakképzett óvónők igyekeznek élvezetes programokat szervezni számukra. A gyermekek testi és pszichés fejlődésének meghatározó eleme a mozgás. A rendszeres fizikai training nemcsak formában tartja az embert / egyre több az elhízott gyermek és felnőtt/, javít a hangulatán, önbecsülésén, hanem a légzőszervekre is jótékony hatással van.         

Növekszik az aerob kapacitás, izomerő, az állóképesség valamint a kardialis alkalmazkodás és légzéstechnika pedig javul. Az asthmás gyermekek és felnőttek jó részét helytelenül - éppen gyógyulásuk érdekében „kímélik”, tartják távol a sportolástól. A mozgás, fizikai aktivitás korlátozása a gyermekben a betegségtudatot növeli, eltávolítja társaitól, sikertelenebbnek érzi magát. 

Wellness managerünk és asszisztenseink egyénre szabottan írhatják elő a konditeremben a gyakorlatokat.

Asztmás és chronikus obstructív tüdőbetegségek kezelésénél, rehabilitációjánál a cél:
- a tünetek megszüntetése vagy enyhítése
- terhelhetőség növelése
- az életminőség javítása.

A sportok közül a mellkasra nehezedő víznyomás miatt az úszás jótékony hatású. Kevésbé okoz a terhelés indukált asthmát. Aki rendszeresen úszik, később egyéb sportot, sőt még a futást is jobban bírja. Az úszás ritmusos, gazdaságos légzésre késztet, minden izmot harmonikusan igénybe vesz.

Hasonlóan jó mozgásforma a vizigimnasztika, mely a hasi és mellkasfejlesztő gyakorlatokkal szintén segít az optimális légzésritmus kialakulásában, légzéstechnikai hibák korrigálásában.

A Hunguest Hotel Pelionban tökéletes összhangban van jelen a gyógyítás és a wellness. Mintapéldája lehetne a hasonló álmokat szövögető honi gyógyturizmusnak.
A tapasztalt, sokat látott és jól képzett szakgárda segítségével, minden igényt kielégítő napokat, heteket lehet szállodánkban hasznosan eltölteni.
A pulmonológiai szakrendeléseken elhangzó motívumok mind szellemiségben, mind gyakorlatban jelentkeznek a wellness, preventív fitness részlegén.

A sport az egyetemes kultúra szerves részeként a gyógyítással vállvetve kell hogy működjön. Szállodánkban 3 gyermek korosztályt, illetve 2 felnőtt korosztályt különböztethetünk meg, így az élettani, szellemi fejlődést figyelembe véve tudunk programokat, gyógyfoglalkozásokat szervezni.

1. gyermek korosztály: 6 hónap-5 év     
2. gyermek korosztály: 6 év-12 év
3. gyermek korosztály: 12év-16 év

A számos sporttevékenység közül - a teljesség igénye nélkül - emelhető ki a külön korosztályokra bontott vízi torna, vízi vetélkedő, úszásoktatás, vízhezszoktatás, vízi gyógytorna valamint gyógyúszás.
A barlangban illetve a gyógyászaton történő sportos és kulturális programok közül a barlangi mozit, filmvetítést, meseolvasást, iskolai és népi játékokat, valamint száraz tornát, légzőtornát, stretchinget lehetne kiemelni.

A játék jelentősége még felnőtt korban is meghatározó. A szakirodalom által oly gyakran emlegetett Homo Ludens - játékos ember - a történelmi bizonyíték arra, hogy játszva könnyebben, jobban és hasznosabban tölthetjük szabadidőnket, gyógyulásra kárhoztatott időnkben. Ami még a szakmai részt illeti, a gyógyászatunkon nem ellenlábasai szeretnénk lenni az otthoni kezeléseknek, hanem ha a Pelion szálloda adta lehetőségekkel csak egy kicsivel is hozzájárulhatunk az otthoni gondozás eredményességéhez, már jótékonynak lehet tekinteni az itt töltött napokat, heteket.

Kellemes időtöltést kívánunk Kedves Vendégeinknek!

További részletek a szállodáról - Hunguest Hotel Pelion, négcsillagos wellness szálloda Tapolcán