Elindult az új mátrai libegő!

2019. május 13.

2019. május 10-én adták át a sástói Mátra libegőt, a Mátra legújabb attrakcióját.

A mintegy 200 millió forintos magánerős beruházás eredményeképpen egyidőben 62 széken, 124 személy teheti meg a hét perces menetidőt. Az Oxygen Adrenalin Parkot és Sástót összekötő közel 500 m hosszú libegő a kalandpark nyitvatartási idejéhez igazodva tart nyitva, a tervek szerint tavasztól őszig. 

A mátrai libegő megnyitója

2019. május 10-én átadásra került a Mátra legújabb attrakciója, a sástói Mátra Libegő, egy közel 500 m hosszú felvonó a Gyöngyös melletti Sástón. A libegő hazánk legmagasabban fekvő tavát köti össze a Mátra legnagyobb kalandparkjával.

A Mátrában az elmúlt években egyre több turista fordult meg, a térségben a vendégéjszakák száma mintegy félmillió, amit jelentős napi látogatóforgalom is kiegészít. A legtöbb látogató Gyöngyös irányából érkezik, így az 507 méteres magasságban fekvő Sástó a Mátra egyik fő kapuja, jelentős turistaforgalommal.

A mátrai libegő - kilátás Gyöngyösre

A 24-es sz. főút felett is átívelő libegő alsó állomása a sástói parkoló közelében, a felső állomása pedig az Oxygen Adrenalin Parkban van – ez utóbbi lesz az üzemeltető is. A mintegy 200 millió forintos beruházás önerőből, magánberuházásként valósult meg. A libegőről Sástó, Gyöngyös városa, tiszta időben az Alföld, de akár a Budapest környéki hegyek is láthatóak lesznek. A fejlesztés vonzerőn túlmutató szerepe, hogy a népszerű kirándulóhely parkolási gondjait is enyhíti, mivel a Sástón rendelkezésre álló szűkös kapacitás a közvetlen összeköttetésnek köszönhetően immáron kiegészül a felső állomásnál található nagy befogadóképességű parkolóval. A libegő továbbá kilátók összekapcsolására is szolgál, hiszen az alsó állomástól néhány perc sétára van a sástói kilátó, míg a felső állomástól nem messze található a Hanák Kolos kilátó.

A kötélpályán az utazási idő egy irányban 7 perc, az összesen 62 széken egyszerre 124 fő utazhat, ez óránként mintegy 480 fős kapacitást jelent. A libegő az Oxygen Adrenalin Parkból indul, melynek tengerszint feletti magassága 554 méter és a Sástói kemping mögé érkezik (504 m), így az utazási szintkülönbsége 50 méter. A kötél talajszinttől mért legnagyobb magassága eléri a 17 métert. 

A működtetők remélik, hogy a sástói fejlesztésnek köszönhetően a Mátrába érkező új és visszatérő látogatók friss élményekkel gazdagodhatnak, növekszik az itt eltöltött tartózkodási idő, egyúttal a kényelmesebb és nagyobb kapacitású parkolás igénye is megoldódik a népszerű kirándulóhelyen.