Érkezés dátuma
Érkezés
Távozás dátuma
Távozás
Vendégek száma
1 szoba, 2 vendég

Sóstógyógyfürdő történelme és látnivalói

Sóstógyógyfürdő rövid történelmi bemutatása

Sóstógyógyfürdő

A Nyíregyháza városközpontjától alig 6 kilométerre található gyógyvizéről híres fürdőhely, Sóstógyógyfürdő, a várost övező tölgyerdő szélén, a szikes vizű Sóstói-tó körül fekszik. A tóban nemcsak fürdőzni, csónakázni, hanem vízibiciklizni és horgászni is lehet. A környékbeliek röviden csak Sóstónak nevezik ezt az üdülőterületet.

A Mátyás korában még Igrice néven ismert tó, jó pár évszázaddal később lett csak Sóstói-tó. Új nevét a magas nátriumsó- és sziksótartalmának köszönhette. A tó partjára nyaranta lerakódott sziksóból szódát állítottak elő, amely ebben az időben sokkal jövedelmezőbb volt, mint a tó gyógyhatású vize. Azonban később felismerve a tó kedvező élettani hatásait, az 1800-as évek elején, a mai Hotel Fürdőház helyén egy négy tölgyfakádból álló fürdőházat építettek. A vendégek a tó üstökben melegített vizében fürödtek. A kádakat az idő folyamán márványra cserélték. A ma látható patinás Fürdőház Pazár István tervei alapján épült, 1911-ben.

A Sóstói-tó partján elhelyezkedő park mai formáját 1912-ben nyerte el. Bejáratának az 1927-ben Dienes István által tervezett Székelykapu tekinthető. A parkban található a város első Víztornya, amely ma a Tourinform Irodának ad helyet. A nyári időszakban látogatható toronyban Sóstó-történeti kiállítás tekinthető meg.

Az 1900-as években a gyógyvíz és az erdő vonzereje miatt egyre több vendég kereste fel Sóstót, így egymás után épültek a vendégfogadók. A mai napig látható a kor hangulatát idéző, alpesi stílusú Svájci Lak, melynek falai között megfordult Blaha Lujza, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és sok más híres ember.

A városi polgárok, bohém művészek kedvelt találkozóhelye volt az 1911-ben Pazár István tervei alapján épült eklektikus stílusú Krúdy Vigadó. Helyén régen egy nádfedeles vendégfogadó állt, mely már nem tudta kielégíteni a megnövekedett igényeket, s így épült fel az akkori Krúdy Szálló.

Szállodánk helyén egykor a Szeréna-Lak állt, melyet városunk szülötte, a Nőipari Iskola egykori igazgatója, valamint az I. világháború alatt önkéntes ápolónővérként tevékenykedő Kégly Szeréna alapított hadiárvák és szegény családok gyermekeinek üdültetésére.

Az 50-es évek végén vett új fordulatot Sóstó története, amikor a föld alatt 50 fokos termálvizet találtak. Ennek köszönhetően megépült az azóta is folyamatosan fejlődő Parkfürdő, majd 2005-ben az Aquarius Élményfürdő. A Sóstón található jódos-brómos gyógyvíz reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére kiválóan alkalmazható, ezért évente több ezer turista keresi fel ezt az üdülőhelyet. 2015-ben nyílt meg az Aquarius Fürdőgyógyászat, ahol luxus körülmények között regenerálódhatnak a gyógyulni vágyók.

Sóstógyógyfürdőn található a Nyíregyházi Állatpark (Sóstó ZOO) is, ahol több mint 5000 állat között sétálhatnak az idelátogatók. Kultúrakedvelőknek a Sóstói Múzeumfalut ajánljuk, ahol megismerhetik, hogyan éltek őseink.

A szöveg forrása: https://nyiregyhaza.info.hu/latnivalok/sostogyogyfurdo/

Fotó: Balázs Attila


Nyíregyházi szökőkút

Nyíregyháza Aquarius szökökút

Elkészült Sóstógyógyfürdő legújabb turisztikai attrakciója, a látványos showelemeket bemutató új szökőkút.

Az AQUARIUS Élményfürdő előtti területen elkészült a rendkívül látványos showelemeket bemutató új szökőkút, amely tematizált hang-, és fény effektekkel kiegészített vízjátékot mutat be.

A zenei program kínálata megtekinthető itt: https://www.nyiregyhaza.hu


Aquarius Élmény- és Parkfürdő

Aquarius Élmény- és Parkfürdő

Szállóvendégeink egy zárt folyosón átsétálva, külön belépőjegy megváltása nélkül vehetik igénybe az Aquarius Élmény- és Parkfürdő szolgáltatásait.

Az egész évben nyitva tartó Aquarius Élményfürdőben a termálvizek kedvelőinek igazi regenerálódást ígér a Termálvilág, melynek jódos-brómos gyógyvizében pihenhetnek és gyógyulhatnak a látogatók. A bátrabbakat hullámmedence, csúszdák (kamikaze, családi, óriás-, black hole, verseny- és elefántcsúszda) és vadvízi sodrófolyosó várja, míg a kisebbeket gyermekmedencék, inka romtemplom és kincses sziget szórakoztatja. 2015-ben nyitotta meg kapuit az Aquarius Élményfürdő fürdőgyógyászati részlege, ahol balneo- és fizikoterápiás kezeléseket vehetnek igénybe a gyógyulni vágyók.

Az Aquarius Parkfürdő a nyári melegben várja a pihenni vágyókat 7,5 hektáros zöldterületen. A látogatók kipróbálhatják a csúszdaparkot, az 50 méteres versenyuszodát és megannyi termálmedencét, a Poolbar-ban pedig finomabbnál finomabb koktélokkal frissíthetik fel magukat.
2017-ben a Magyar Fürdőszövetség szigorú kritériumrendszere alapján az Aquarius Élmény- és Parkfürdő elnyerte a legmagasabb (ötcsillagos) minősítést.

Az Aquarius Élményfürdő honlapja: https://www.aquariusspa.hu/hu/furdok/aquarius-elmenyfurdo

Az Aquarius Élményfürdő fürdőgyógyászati részlegének honlapja: https://www.aquariusspa.hu/hu/gyogyaszat/aquarius-elmenyfurdo-gyogyaszat

A Parkfürdő honlapja: https://www.aquariusspa.hu/hu/furdok/parkfurdo

A szöveg forrása: https://nyiregyhaza.info.hu/latnivalok/aquarius-elmeny-es-parkfurdo/


Nyíregyházi Állatpark - Sóstó ZOO

Nyíregyháza Sóstó Zoo

Büszkén nevezhetjük a legek állatkertjének a Nyíregyházi Állatparkot, mely egy 30 hektáros tölgyerdőben található, ahol 500 faj 5000 egyede él. Az állatokat kontinensenkénti felosztásban tekinthetik meg a látogatók.

Olyan ritka állatfajokkal találkozhatnak itt, mint a szumátrai tigris, a gorilla, az orrszarvú, az orángután vagy a komodói varánusz. Az állatkert folyamatosan fejlődik, ezért érdemes minden évben visszatérni, hiszen a különböző beruházásoknak köszönhetően mindig új és új állatokkal találkozhatnak az érdeklődők.

A Sóstó ZOO 2015-ben és 2018-ban elnyerte az Európa Legjobb Állatkertje címet az 500.000 látogató alatti kategóriában.

A Nyíregyházi Állatpark honlapja: https://www.sostozoo.hu/

A szöveg forrása: https://nyiregyhaza.info.hu/latnivalok/nyiregyhazi-allatpark/


Múzeumfalu - Nyíregyháza Sóstó

Sóstói Múzeumfalu

Ha vissza szeretnénk menni az időben és megismerni, hogyan éltek a szegény- és középparasztok, illetve a kisnemesek, akkor erre Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeumánál nem is találhatnánk jobb helyet. A Sóstói Múzeumfaluban az érdeklődők megtekinthetnek többek között egy régi iskolát, kovácsműhelyet, borbélyüzletet, vagy betérhetnek akár a falu központjában található fakazettás templomba is. A nemrégiben nyílt Pálinkaházban pedig megismerhetik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pálinkakultúráját és három eredetvédett gyümölcspárlatát.

A Sóstói Múzeumfalu honlapja: http://muzeumfalu.hu/

A szöveg forrása: https://nyiregyhaza.info.hu/latnivalok/sostoi-muzeumfalu/

Fotó: Balázs Attila


Nyíregyháza Tófürdő

Tófürdő

A Sóstói-tó vizét egészen az 1700-as évek eleje óta használják fürdőzésre. A kettéosztott tó déli részén az 1900-as évek első felében Tófürdőt alakítottak ki, melynek partjára tiszai homokot terítettek. 1930-ban építették a tó partjára Kovács Tibor tervei alapján a balatonfüredi fürdőházat idéző faépületet, mely ma a fürdő emblematikus bejárataként funkcionál. 2019-ben a Tófürdőt teljesen felújították, így a strandolni vágyók 2000 négyzetméteren, modern körülmények között frissülhetnek fel. A tó partján gyógyvizes medencét (34 °C) és gyermekmedencét (32-34 °C) is kialakítottak a magasabb vízhőfok kedvelőinek.

A Tófürdő honlapja: https://www.aquariusspa.hu/hu/furdok/tofurdo

A szöveg forrása: https://nyiregyhaza.info.hu/latnivalok/tofurdo/

Fotó: Balázs Attila