Érkezés dátuma
Érkezés
Távozás dátuma
Távozás
Vendégek száma
1 szoba, 2 vendég

Aktív pihenés

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Gyenesdiási Ökokalandpark
Izgalom és élmény kicsi és nagy kalandoroknak!


A gyenesdiási Kalandpark közel 4 hektáros területen fekszik és jelenleg 70 akadály várja a Vendégeket. A Kalandpark nagyszerű helyszíne lehet családi kirándulásoknak, osztálykirándulásoknak, csapatépítő tréningeknek, legény- és leánybúcsúknak, születésnapi rendezvényeknek. Minden akadályt úgy alakítottak ki, hogy korhatártól és súlytól függetlenül bárki használni tudja, aki elég bátor, és izgalmat ill. tartalmas szórakozást keres.
Adrenalinfüggőknek kötelező program!

Animátorok végig segítséget nyújtanak.
SZÉP Kártya elfogadóhely. Bankártyás fizetés lehetséges.

Nyitvatartás: november: Szo-Vas. 10-16:30-ig (előzetes bejel. más időpontban)


Avar kiállítás
Állandó kiállítás a Gyenesdiáson feltárt avar kori emlékekből

A kiállításról:
A '80-as években befejeződött ásatások során bukkantak a környék valószínűleg legnagyobb avar vezérének (660 körül) érintetlen sírjára. A jelentős régészeti leletanyag több európai országot is megjárt. 2012-től a Gyenesdiás központjában található XIX. században épült Pásztorház biztosít ismét helyet az állandó kiállításnak, ahol a korabeli temetkezési szokásokat és a vezér sírját eredeti formában mutatják be. Interaktív táblák segítségével az avar kultúra is megelevenedik a látogatók előtt. A páratlanul gazdag, tárlókban elhelyezésre kerülő leletanyag érdekes bepillantást enged a honfoglalás előtti időkbe.
A kiállítás látogatása ingyenes.
Május 1 - szept. 30. K-P 9-12 óráig
Helyszín: Kossuth L. u. 97. (Pásztorház, a Községháza mellett)
A kiállítás látogatása előzetes bejelentkezés alapján az alábbi telefonszámon: 83/314-507


Keramikustanoda
Ha mindig is érdekelt, hogyan készülnek az agyagedények, akkor látogass el a Kerámiaházba Gyenesdiásra
.

Itt mindenki kipróbálhatja a korongozást, és elkészítheti a saját csuprát, amit haza is vihet. Izgalmas élmény kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Előzetes bejelentkezés szükséges. A program ára: 1000 Ft/fő.
Minden nap nyitva.
Érdeklődni:
J&A Kerámiaház 8315 Gyenesdiás, Kossuth L. u. 103. Tel: (+36) 83/316-504, (+36) 70/208-1325
Bővebben a J&A Kerámiaházról


Állatfarm látogatás
Háztáji állatok etetése és kecskefejés, igazi élmény kicsiknek-nagyoknak.

Ha kíváncsi vagy, hogyan kell kecskét fejni, vagy szeretnél csibéket etetni, akkor mindenképp látogass el Livi állatfarmjára, ahol háztáji állatokkal ismerkedhetsz testközelből.
Belépő: 500 Ft/felnőtt, 400 Ft/gyerek
Cím: 8315 Gyenesdiás, József A. u. 5.
Időpont: egész évben csütörtökönként 10-12 óráig. 07.01-08.20-ig pedig hétfőn és szombaton is. (Szeptember és május között a telefonos bejelentkezés ajánlott!)
Tel.: +36 30/901-2424


Kovácsműhely látogatás
Addig üsd a vasat, amíg meleg!

A helyi kovácsműhelyben bekukkanthatsz az egyik legrégebbi kézműves szakma rejtelmeibe és te magad is kipróbálhatod! A kovácsmester nagy szenvedéllyel mesél az érdeklődőknek a mesterségéről, és be is kapcsolódhatsz a vas megmunkálásának folyamatába. Ne hagyd ki, pláne ha gyerekek is vannak a családban :-)
Helyszín: Gyenesdiás, Pilikáni u. 53.
Tel.: 30/255-1128
A program ára: 500,-Ft/család
időpont: szerda 10-12 óráig


Kalandtúrák a Káli-medencében

Varázslatos vidék, telve csupa meglepetéssel, apró falvak a szunnyadó vulkánok tövében, dús növényzetű tavak mindenfelé, ódon romok az erdők szélén, legelők peremén. Aztán mindenfelé kőtengerek és végtelen szőlők, közepükben apró présházakkal és pincékkel...
Romtúrák, vulkántúrák, élővizes túrák túravezetéssel: 4-8 órás, akár többnapos, izgalmas személyre / csapatra szabott kirándulások gyalog vagy kerékpáron, megismerve a Káli-medence földrajzi és kulturális kincseit.
Falusi kalandtúrák: 4-8 órás, egész hétvégés kalandtúrák, titkokkal, felfedezésekkel. Egy falusi történetbe csöppenhetnek bele, fura kérdésekkel, szétesett térképeket bogarászva, a a falut és a környéket járva újabb információkért, eldugott lakatkulcsot kutatva.
Elérhetőség: Balogh Tamás 00 36 20 925 7375
Bővebb információ...


Új kerékpáros túraút a Balaton-felvidéken!

Kerékpáros túra-utat újítottak fel a Balaton-felvidéken, amely érdekessége, hogy közvetlenül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz.
Új kerékpárút létesült a Balaton-felvidéken, amely 33 km-en keresztül ámítja a bringás sport hódolóit. A 33 km hosszú Panoráma kerékpárút festői szépségű tájon vezeti a kerékpáros túrázókat, különböző nehézségű terepeken. A túraútvonalak Zánkafürdő, Dörgicse, Balatonakali, Mencshely, Halom-hegyi Kilátó, Balatonhenye, Balatoncsicsó, Monoszló, Szentantalfa, Tagyon és Hegyestű érintésével járja körbe a Balaton-felvidék egy részét. A fejlesztés része a mencshelyi Halom-hegyen és környékén kialakított Tűzhányó tanösvény és Kossuth-kilátó felújítása is, amely egyrészt egy különleges, kialudt vulkán földtani, botanikai, zoológiai értékeit mutatja be arra járóknak, valamint a kilátó egyedülálló körpanorámát nyújt a balatoni térségre. (Itt egyébként szabadtéri színpad és nézőtér is helyet kapott, ami kulturális programok otthonául szolgál a jövőben.)

A zánkai üdülőközpont területén - az „Új Nemzedék Kerékpáros Élményparkban” - Kerékpáros Központ is létesült, amely többek között szervizzel, elsősegélynyújtással, E-bike töltőállomással és kerékpárkölcsönzővel is szolgálja a túrázók biztonságát és kényelmét.

Részletes információ...

A teljes Balatoni Bringakörutat és térképét itt találja.


Gyenesi Tipp: Természet Háza

A Természet Házában tárlatvezetésre várják a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit megismerni vágyókat. Az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal színesített kiállítás bejárása során bepillantást nyerhetünk a hegység lakóinak világába. A gyerekeket izgalmas foglalkoztató termi programok várják növényismereti, állatismereti, élőhelyismereti és geológiai témakörökben. A Természet Háza, a közelben található Festetics Imre Állatparkkal szoros együttműködésben komplex képet nyújt a növény- és állatvilágról.
Nyitva tartás: Szeptember 1. - December 31. között 9.00-17.00 óráig
Bővebb információ...


Geocaching Túrák

I. Geocaching - Tapolca
Célunk Tapolca városának főbb nevezetességeinek bemutatása. Ehhez a város szülöttének, a méltán világhírű Marton László szobrászművész szobrait hívjuk segítségül, a rejtés összes pontja közelében található egy-egy szobor.

1. pont: Szoborral szemben (templomkertben) betontuskók száma számjeggyel írva (1 számjegy)
2. pont: Tavasbarlanggal szemközti szobor melletti zászlótartók száma számjeggyel írva (1 számjegy)
3. pont: Mikroláda Marton László szülőházánál 1 m magasan (8 betű)
4. pont: Parkban harangláb mögött "Túrócz vármegye" feliratú tábla melletti, szélső tábla felső sora! (4 betű)
5. pont: Szoborral szemközti ház homlokzatán lévő alsó római szám (5 betű)
6. pont: Kémények száma azon az épületen, amely ház felé a "Tavasz"-szobor néz. Ez a szám megegyezik a tetőablakok számával. (1 számjegy)

Bővebb információ és koordináták

II. Geocaching  - Szigliget
Szigligetet egy fokozottan védett természeti környezetben olyan történelmi emlékek között találják, amely páratlan Magyarországon, és amely miatt méltán érdemelte ki a "Balaton gyöngyszeme" kitüntető jelzőt. Szigliget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A festői szépségű Balaton-felvidék egyik kiemelkedő nevezetessége a Szigligeti vár, amely szó szerint kiemelkedik egy 239 méteres vulkanikus magaslaton. A megmaradt napjainkra meg-megújuló alsó- és felsővár falai között színes történelmi és szórakoztató programok várják a látogatókat. Bástyájáról lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra és a környező tájra.

A szigligeti multi kiinduló, első pontja az Óvár-hegyen (Királyné szoknyája) található. Ajánlott az Óvári hegy északi lábánál lévő parkolóból elindulni, ahol több kocsi számára is van hely.

Túrapontok:
1. pont: A mikroláda, az Óvár feltárt romterületén a nyugati alacsony falmaradványban, közel a kilátóhoz, kővel takart üregben található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. Az új rejtés koordinátái: N 46° 47,329' E 17° 26,298'. Pótjelszó a kilátótorony északnyugati pillérét fedő deszkalap belső alsó oldalán.
2. pont: Szentháromság-kápolna oldalfalának lábazata alatti üregben mikroláda, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet.
3. pont: Sziklafalon vastag borostyán gyökér mögötti üregben mikroláda a 4. pont koordinátáival és a 4 betüből álló jelszórészlettel.
4. pont: láda a vár középső szintjén a nyugati várfalba rejtve, benne a 9 betűs jelszórészlettel. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található.

Jelszórészletek összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.

Bővebb információ és koordináták
Sikeres láda keresést és szép élményeket kívánunk minden kalandvágyónak!

III. Geocaching - Szent-György hegy
A Szent György-hegy a Tapolcai-medence gyöngyszeme, a Badacsony után a Balaton-felvidék második legjelentősebb tanúhegye. Vulkanikus talaj, szőlők, pincék, bazaltkövek. Geológiai látványosságok és csodás kilátás a Tapolcai medencére, a Balatonra és a környező hegyekre. Egy szerethető hegy, aminek szelleme van. A multiláda állomásai végigvezetnek a fontosabb helyeken. A javasolt kiindulópont az ún. Lengyel-kápolna  N 46° 50,120' E 17° 27,010' 300 m [GCSZGY+parkoló]. Autóval itt lehet parkolni, a túra végén ide ér vissza. Egy öttagú láncot kell végigjárni, mely során egyebek mellett néhány kiemelt látványosságot is érintünk. Az állomások között mindenhol a jelzett turistautak követése javasolt.

Láda
A ládasorozat teljesen láncolt multi: csak az első állomás koordinátái adottak, minden további állomás pozícióját az előzőből lehet megtudni - tehát egy vezetett (kör)túrát valósít meg (kb. 5 km-es hosszban és 300 m szintemelkedéssel).

1. állomás: az erdőben van, egy fa gyökerei között, az Emmaus után kb. 200 m-rel, az úttól 6-8 méterre, balra, láthatóan mesterségesen rakott bazalt-gát (talán egykori fal) mögött.

2. állomás: a Kaán Károly turistaház közelében, a Jégbarlangnál - mesterséges tereptárgyon vizsgálódj! Nem doboz, nem felirat, hanem rejtett felirat-hordozó. Nem kell kúszni, még lehajolni sem, de egy barlangász fejlámpa mégis segíthet.
3. állomás: a Bazaltorgona fölött, a bozótban, kövek között. A pár méterrel feljebbi kilátást ki ne hagyd!
4. állomás: a csúcs közelében, sziklafalban - megkerülve, alá ereszkedve érdemes keresni.
Innen a továbbhaladáshoz érdemes ellenállni a műszer és az induló ösvény csábításának, és inkább visszatérni a jelzett útra.
5. állomás virtuális láda, titok.

Bővebb információ és koordináták
Jó túrázást!