Belépés

Szobafoglalás - legjobb árak

8300 Tapolca, Köztársaság tér 10. Útvonaltervezés
Telefon +36-87-513-120, +36-87-513-102

Tapolca, Hunguest Hotel Pelion - Gyógybarlang

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a tapolcai Kórház Gyógybarlangja az aktuális szabályozásnak megfelelően , felár ellenében és védettségi igazolvánnyal látogatható

 

1902-ben fedezték fel, hogy Tapolca városa alatt a Balaton felvidék szarmata mészkövében barlangrendszer van, melynek egy részét csónakkal is járható víz borítja - ez ma idegenforgalmi látványosság.

Nyitva tartás:
- Hétfő-szombat:
13.00-18.00
- Vasárnap zárva!

A kórház alatt elterülő rész a II. Világháború alatt óvóhelyül szolgált. Levegőjének a légzőszervi megbetegedésekre kifejtett hatása azóta köztudott a környék lakosai között. A szakorvosi vélemények, valamint a barlang levegőjének összetételét és annak, az emberi szervezetre gyakorolt hatásait megcélzó vizsgálatok eredményeként 1973-ban a tapolcai barlangrendszer egy részében légúti megbetegedésben szenvedők kezelésére alkalmas területet alakítottak ki, amely 1982-től hivatalos gyógybarlangként üzemel az Egészségügyi Minisztérium engedélyével.

A tapolcai barlang méretei és bioklimatikus viszonyai
 • mélysége: 15 m
 • alapterülete:1210 m2
 • légköbmétere: 3490 m3
 • hőmérséklete: 14-16°C
 • relatív nedvessége: 95-99rel%
 • légnyomása: 750-778 Hgmm
 • O2: 21,5-21,8 vol%
 • CO: -
 • CO2: 0,1 vol%
 • Ca++: 113,2 mg/l
 • Mg++: 3,9 mg/l
 • Na: 11,95 mg/l


Az asztma komplex kezelése során a gyógyszeres terápia, fizioterápia, pszichoterápia, dietetika, kondicionáló sport együttes alkalmazásával érhetünk el optimális állapotot.

A barlangterápia nem egy speciális klíma passzív használata, bár a klíma önmagában is hatásos lehet, hanem a barlangi mikroklíma körülményeire alkalmazott sajátos, komplex légzésrehabilitáció.

Levegőjének mikroklimatikus paraméterei állandók, nem tartalmaznak külsõ agresszív tényezőket, gyakorlatilag pollenmentes, a hőmérséklet (14-16 °C) állandó. Magas a páratartalom, porterhelése nincs, a levegõ rendkívül tiszta. Ezek a tényezõk önmagukban gyógyító és nyugtató hatásúak (allergiás, asztmás és egyéb légzõszervi megbetegedések esetén).


Gyógybarlang javallat: Asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedések. A barlangi tartózkodásnak ismert ellenjavallata nincs!

A barlangi klíma gyógyhatásai

Mit érhetünk el a barlangban végzett légzőtornával, fizioterápiával, mozgással?

A barlangi klíma és a sport előnyei egymást erősítve fokozottan érvényesülnek. A Pelion szállodában a családterápiát szeretnénk előnyben részesíteni. Sok családban több chronikus betegség is előfordul egyszerre. (pl.: reumás panaszokkal küszködő nagyszülők, szénanáthás szülők, asthmás gyerekek). A családtagok együtt és külön-külön is élhetnek a lehetőségekkel, együtt jól érezhetik magukat.
Lehetőség van a szálloda gyógyászatán belül különböző rheumatológiai kezelésekre, asthma, chr. légúti betegségek esetén légzésfunkciós ellenőrzésre, szükség esetén allergologiai vizsgálatra, fiziotherápiára, inhalatios kezelésre, gyógytornára, s nem utolsó sorban az időigényes educatióra.

Szülők, nagyszülők kezelése idején a Tapolca Pocak Klub nevű óvodában a gyermekek nemcsak elhelyezhetők, hanem szakképzett óvónők igyekeznek élvezetes programokat szervezni számukra. A gyermekek testi és pszichés fejlődésének meghatározó eleme a mozgás. A rendszeres fizikai training nemcsak formában tartja az embert / egyre több az elhízott gyermek és felnőtt/, javít a hangulatán, önbecsülésén, hanem a légzőszervekre is jótékony hatással van.         

Növekszik az aerob kapacitás, izomerő, az állóképesség valamint a kardialis alkalmazkodás és légzéstechnika pedig javul. Az asztmás gyermekek és felnőttek jó részét helytelenül - éppen gyógyulásuk érdekében „kímélik”, tartják távol a sportolástól. A mozgás, fizikai aktivitás korlátozása a gyermekben a betegségtudatot növeli, eltávolítja társaitól, sikertelenebbnek érzi magát. 

Wellness managerünk és asszisztenseink egyénre szabottan írhatják elő a konditeremben a gyakorlatokat.

Asztmás és chronikus obstructív tüdőbetegségek kezelésénél, rehabilitációjánál a cél:
- a tünetek megszüntetése vagy enyhítése
- terhelhetőség növelése
- az életminőség javítása.

A sportok közül a mellkasra nehezedő víznyomás miatt az úszás jótékony hatású. Kevésbé okoz a terhelés indukált asztmát. Aki rendszeresen úszik, később egyéb sportot, sőt még a futást is jobban bírja. Az úszás ritmusos, gazdaságos légzésre késztet, minden izmot harmonikusan igénybe vesz.
Hasonlóan jó mozgásforma a vizigimnasztika, mely a hasi és mellkasfejlesztő gyakorlatokkal szintén segít az optimális légzésritmus kialakulásában, légzéstechnikai hibák korrigálásában.

A Hunguest Hotel Pelionban tökéletes összhangban van jelen a gyógyítás és a wellness. Mintapéldája lehetne a hasonló álmokat szövögető honi gyógyturizmusnak.
A tapasztalt, sokat látott és jól képzett szakgárda segítségével, minden igényt kielégítő napokat, heteket lehet szállodánkban hasznosan eltölteni.
A pulmonológiai szakrendeléseken elhangzó motívumok mind szellemiségben, mind gyakorlatban jelentkeznek a wellness, preventív fitness részlegén.