Gurmanska pljeskavica - a Hunguest Hotel Sun Resort (Montenegró - Herceg Novi) konyhájából
Az egyik legismertebb balkáni étel, a pljeskavica “továbbfejlesztett” változata ínyencek számára.
Hagyományosan 3 féle húsból készítik, marhából, sertésből és bárányból, és kajmakkal vagy urnebesszel fogyasztják.
Hozzávalók 4 fő részére:
A húspogácsához:
40 dkg darált marhanyak
20 dkg darált sertéslapocka
10 dkg darált báránylapocka
10 dkg apróra vágott császárszalonna
10 dkg apróra vágott vöröshagyma
15 dkg reszelt kačkavalj sajt (helyettesíthető bármilyen félkemény sajttal, lehet például trappistával, edámival, gaudával, esetleg ementálival).
Darált erős paprika, só, bors
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, 4 darab, kb. 1 cm vastag pogácsát formázunk. Pár órát állni hagyjuk, majd serpenyőben vagy grillen megsütjük. Pirított burgonyával, friss paradicsommal, paprikával kajmakkal, ajvarral, urnebesszel tálaljuk. De legjobb mindhárommal. A kajmak brindzával, esetleg fetával helyettesíthető, bár ez utóbbi kicsit sósabb, mint a kajmak.
Az urnebes egy tejföl és pirospaprika alapú fűszeres krém, amit mindenki saját ízlése szerint készíthet el erős vagy édes paprikával, hagymával vagy anélkül, esetleg fokhagymával, petrezselyemmel ízesítve.
Az ínyenc pljeskavicát készíti és ajánlja: Fancsali Tamás, a Hunguest Hotel Sun Resort séfje.
Amennyiben a fenti recepttel kapcsolatban kérdése merülne fel, küldje el nekünk a recept@hunguesthotels.hu címre, és mi segíteni fogunk.
Jó étvágyat kívánunk!