Doktorhalak alkalmazása a gyógyászatban és a kozmetikában

Doktorhalak?

Igen, már egyre elterjedtebb hazánkban is a halterápia alkalmazása, mely az apró doktorhalak hathatós közbenjárásával történik. A gyógyászatban alkalmazott piros szívogató márnát (Garra Rufa) nevezzük így, mely az eurázsiai régióban honos.

Az apró márnák az ottani melegvíz-forrásokban élnek, s a feljegyzések szerint évszázadok óta használják őket gyógyításra, maga makedóniai Nagy Sándor is élt a lehetőséggel.
Az ottani nagyon meleg vizet (33–36°C-os) csak ez hal bírja, s a patakban uralkodó planktonhiány arra késztette a halakat, hogy más fehérjeforrásokat keressenek táplálékul és az ott fürdőző környékbeliekről kezdték el lecsipegetni az elhalt hámsejteket.
A doktorhalak valójában nem harapnak, nincs foguk, a szájuk körül található bajusz szolgál reszelőként és ezzel csiszolják le a felesleges hámréteget és ugyanakkor enzimet tartalmazó váladékot (dithranol) is fecskendeznek a bőrbe, amely elősegítheti a gyógyulást.
A gyógyászati alkalmazása során elsősorban bőrbetegségek kezelésére, gyógyítására használják a halterápiát, de kozmetikai vagy relaxációs célból való alkalmazása is nagyon jó hatásfokú.
A halterápiás kezelés hatékonyságát az is bizonyítja, hogy például Ausztriában és Németországban az ottani kezeléseket társadalombiztosítás támogatja.

Halpedikűr

Az úgynevezett halpedikűr során a doktorhalak egész raja dolgozik a láb bőrének megtisztításán, eltávolítják az elhalt hámsejteket és kisebb bőrkeményedéseket, ennek eredményeképp a bőr puhábbá, selymesebbé válik és közben egy kellemesen bizsergető mikromasszázsélményben is részesülünk.
A halak tökéletesen elvégzik egy jó pedikűrös dolgát, hiszen 45 perc alatt megpuhítják és bársonyossá teszik bőrét. Garantáltan csak az elhalt részeket dörzsölik le, így bőrkeményedéseit eltűntetik. Egy átlagosan igénybe vett lábat 45 perc alatt megfiatalítanak.

A halpedikűr már a Hunguest Hotel Heliosban Hévízen, a Hunguest Hotel Flórában Egerben, és Galyatetőn a Hunguest Grandhotel Galyában is elérhető.

Halfürdő

Az egész testre kiterjedő halfürdő során együtt fürödhet a meglehetősen meleg vízben több száz doktorhallal, mely nagyon egyedi és relaxáló élmény. 1 óra elteltével bőre páratlanul puha, bársonyos és sima lesz. Több alkalom elteltével eltűnnek bőrkeményedései, esetlegesen berepedezett bőre újra a régi lesz, megvastagodott hámrétege elvékonyodik
Cellulit kezelésére is javasolt a halfürdő, hatékonysága a mikromasszázsban rejlik, hiszen miközben a halak masszírozzák és puhítják bőrét, serkentik vérkeringését.
A hámbetegségekben esetén, melyek közös ismertetője, hogy száraz, esetenként megvastagodott elhalt hámrész fedi az ép bőrt, ezzel a módszerrel sikerült elérni a tartós 6-8-10 hónapos tünetmentességet.
Azok, akik a terápiát kipróbálták, úgy nyilatkoztak, hogy a módszer kíméletes és fájdalommentes, kezdetben legföljebb csiklandozáshoz hasonló érzést váltott ki bennük.