1. túraajánlatunk

Glockner körút


Nagyobb térképre váltás

Ezt a körutat muszáj megtennie minden motorosnak, aki a környéken túrázik! Gyönyörű tájak és álomszerű utak várnak arra, hogy meghódítsák őket!

A kiindulási pontot a Hunguest Hotel Heiligenblut jelenti a Großglockner alpesi panorámaút felé.

A Glockner panorámaút 48 kilométerén zöld alpesi legelők, az erdőhatárig nyúló erdős területek és a Pasterzen gleccser örök jégtakarója vár az utazóra.

Mintegy 3 kilométerrel a heiligenbluti fizetőkapu után egy körforgalom található, ahol el lehet kanyarodni a Ferenc József Császár csúcs (Kaiser-Franz-Josef-Höhe) felé. Ezt mindenképpen érdemes megtenni, mert az út során nem leszünk még egyszer ilyen közel a Großglocknerhez. Az odavezető út többek között a gleccser vize által táplált Margaritzen víztározó, vízesések és egy csodálatos tengerszem mellett halad el. A Ferenc József Császár csúcsnál ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre, külön „biker-safe” tárolókkal a motorosok számára. Itt az idő körülnézni és készenlétbe helyezni a fényképezőgépet. Lesz mire használni!
Aki járni akar egyet, vagy hőségben hűsölésre vágyik, az látogassa meg a Gamsgruben alagutakat. Érdemes még felkeresni a Swarovski-kilátót és a kiállításokat.

Ezután térjünk vissza a körforgalomhoz, ahol most a Zell am See útirányt választjuk, és végigmegyünk magán a Glockner úton.

A csodálatos út két oldalán számtalan kiállítás és tájékoztató tábla található, melyek információkkal szolgálnak az út mentén fellelhető állat- és növényvilágról, magáról az út építéséről és az egyéb látnivalókról.

Az út legmagasabb pontján, és egyben a Karintia és Salzburg tartományok közötti határon kb. 20 kilométer múlva, a Hochtornál haladunk át 2504 méter magasban, majd néhány perc elteltével megérkezünk a jól ismert Fuscher Törlhöz (2428 m). Innen körülbelül 1200 méternyi szintkülönbséget teszünk meg hegynek lefelé a ferleiteni fizetőkapuig. Út közben jól megfigyelhető, hogy a fák milyen magasságban tűnnek fel ismét, és hogy a növényzet milyen otthonosan érzi itt magát. Aki rá tud szánni egy kis időt, meglátogathatja a közvetlenül a fizetőkapunál található vadasparkot.

Ezután tovább haladunk a Glockner úton, végig a völgyön, amíg el nem érjük a pinzgaueri főutat (B311), és ott Zell am See felé fordulunk. Mintegy 3 kilométer után, amikor már majdnem elérjük Zell am See-t, eldönthetjük, hogy felkeressük Zellt, vagy tovább haladunk a B168-es főúton Stuhlfelden/Mittersill irányában, és célba vesszük a felbertauerni utat. TIPP: látogassa meg Zell am See-t, és nyaljon el egy finom fagylaltot a közvetlenül a tónál található számtalan parti kávézó valamelyikében, vagy keresse fel a történelmi belvárost, és ott egyen egy fagylaltot – ahogy Önnek jobban tetszik.

Ha már elfogyott a fagylalt, és a fényképek is elkészültek, tovább folytathatjuk az utat a felbertauerni út felé. Visszatérünk a B168-es, mittersilli főútra, és Mittersill felé haladunk. Fürthön, Lengdorfon és Stuhlfeldenen keresztül Mittersillig megyünk, ahol elfordulunk a felbertauerni út irányába. Itt még 20 kilométert kell az alagútig megtenni. A nagyon jól megépített és enyhén kanyargós úton végig hegynek felfelé vezet az utunk.

Maga a Felbertauern alagút 5,3 km hosszú, és kb. 1600 m magasságban fekszik. Ausztria más alagútjaival szemben itt akkor sincs soha dugó, ha néhány járművel több koptatja az aszfaltot. A Mittersill felőli fizetőkapu az alagút kijáratánál található. Motorkerékpáronként 8,- eurót, személyautónként 10,- eurót kell leszurkolni. Az anyagiak rendezése után a következő 14,5 kilométeres szakaszon lejtmenetben, Matrei és Lienz felé visz az út. A Lienz felé vezető utat nem lehet eltéveszteni – nagyon jól ki van táblázva, és (szinte) lehetetlen eltévedni. Ennek ellenére ezen a hívogató útszakaszon nagyon óvatosan bánjunk a gázkarral. Nem csak a motorosok, de a lézeres sebességmérővel felszerelt urak is tisztában vannak vele, mennyire száguldásra csábító ez a rész. Pár perccel az előtt, hogy elérnénk Lienzet, elhaladunk a Defereggental felé, illetve a Großglocknernél lévő Kals felé vezető elágazás mellett. Mindkét úti cél külön túra részét képezi.

Lienzbe érkezve érdemes körbesétálni az óvárost. A központ közelében bőségesen találhatók parkolóhelyek, melyek jól láthatóan ki vannak táblázva. A „Napfényes Lienz” teljes joggal rászolgált az elnevezésre. Az óvárost, ahonnan nyáron kitiltják az autókat, utcai kávézók sora szegélyezi, a rengeteg üzlet pedig nézelődésre és vásárlásra csábít.

Az utolsó, mintegy 40 km hosszú útszakasz visszavisz Heiligenblutba. Az út – akár a Mölltal, akár és a Großglockner felé megyünk ‑ jól ki van táblázva. Lienztől az út az Iselsberg-hágón át (1209 m) Winklern felé, majd tovább Heiligenblut felé halad, ahonnan a túra elindult.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!