5. túraajánlatunk

Villachi Alpesi Panorámaút a Weißensee érintésével és Hermagoron át


Nagyobb térképre váltás

A kiadós reggeli elköltése, és a kötelezően viselendő motoros ruházat felvétele után az út első szakaszán a Mölltalban lemegyünk Winklernig, innen Iselsbergen (1204 m) keresztül Lienz irányába haladunk, ahol elhagyjuk Karintiát, és átkelünk Kelet-Tirolba. Röviddel Lienz előtt, amikor már elérjük a völgyet, egy körforgalom üdvözöl bennünket, itt "balra" vesszük az irányt ‑ Spittal felé (B100/B107). Körülbelül 1 kilométer múlva elérjük az utolsó kereszteződést. Itt ismét forduljunk balra, Spittal felé. Ezután Dölsachban találjuk magunkat, a gyönyörű Drau-völgyben, a drautali főúton (B100). Az út eleinte széles és jól kiépített, de kb. 20 km után kicsit keskenyebbé válik. Ezen az úton haladunk Greifenburg irányában csaknem 30 kilométert. A település központjában élesen jobbra fordulunk, a Weißensee felé. A település szélétől egy nagyon tetszetős útszakasz kezdődik. Az út meredeken és több, szűk kanyarral felfelé halad, a Weißensee felé. A kaptató leküzdése után még nem fordulunk el jobbra, Hermagor felé, hanem tovább megyünk egyenesen, mindig a tó felé. A 6,5km² területű Weißensee 930 méterrel a tengerszint fölött fekszik, ezzel Karintia legmagasabban fekvő tava, amely nyáron az akár a 24°C-t is elérő vízhőmérsékletével kiválóan alkalmas a fürdésre. Aki esetleg nem hozott magával fürdőruhát, az nyalhat egy fagylaltot!

Most menjünk tovább, Hermagor felé. Az út lefelé, akárcsak felfelé, sűrű erdős területen halad át, és csodálatos kanyarok ékesítik. A 600 m magasan fekvő járási székhely elérése után átmegyünk a gailtali főútra (B111), majd elfordulunk balra, Villach felé. A következő 40 kilométert ezen az úton tesszük meg, és lazán átgurulunk a Gailtalon. Az autópálya-használat csábító lehetősége most hidegen hagy bennünket. Arnoldsteinban, kevéssel Villach előtt, áttérünk a karintiai főútra (B83). Ha Villachot elértük, már nem tévedhetünk el. A villachi alpesi panorámaúthoz vezető út nagyon jól meg van jelölve. Röviddel a panorámaút kezdete előtt elhaladunk a villachi síközpont, a Villacher Alpenarena főbejárata és a sísánc előtt, ahol már jó néhány síugró világkupát rendeztek. Mauthäuschen elérése után, a továbbhaladás Karintiai Nemzeti Park Kártyával ingyenes, egyébként személyautó után 13,- eurót, motorkerékpár után 8,- eurót kell fizetni (a 2009 nyári helyzet szerint).

A villachi alpesi panorámaút 16,5 kilométer hosszan fut Villach-Möltschachtól (550 m) a Dobratsch-ra (1732 m), de nem egészen a csúcsig (2.167 m). A motorizált látogatók számára a Rosstratténál, 1732 méteren véget ér az út. A csúcsra gyalog kell felsétálni. Az út mentén, a maga 7 fordulójával és 116 kanyarjával, végig lenyűgöző a panoráma. Aki nem csak utazni szeretne, hanem körülnézni is, annak a 11 parkolóban lehetősége nyílik arra, hogy megcsodálja Villach, a Karawanken hegység és a Júlia-Alpok látképét. A Rosstrattenstüberl hegyi vendéglőben, vagy az Aichinger menedékházban egyszerű karintiai ételeket szolgálnak fel, kiváló minőségben. Miután jól laktunk, elindulhatunk a visszafelé vezető úton.

Kitüntetett távoli célként mindig Spittal/Drau felé haladunk, de az autópálya igénybevétele nélkül. Villach külterületén a B86-as úton hajtunk át, amíg az bele nem torkollik a B100-as drautali főútba. Ez rendkívül jó minőségű, kiépített országút, amelyen a következő 30 km alatt áthaladunk Kellerbergen, Feffernitzen és Feistritzen, majd elérjük a gyönyörű Spittalt. Itt sincs nagy veszélye annak, hogy nem találjuk meg a megfelelő utat. Egyszerűen mindig egyenesen Mölltal/Großglockner felé kell haladnunk. Lendorf és Möllbrücke között befordulunk a Mölltalba, majd a mölltali főúton (B106) megteszünk 50 kilométert, és elérünk Winklernbe.
Meleg nyári napokon érdemes megállni Flattachban, a Ragga-szurdoknál. A Ragga-patak évezredekig tartó, aprólékos munkával az egyik legszebb természetes szurdokot alakította ki az Alpokban. Függőleges sziklafalak szűkítik le a vadromantikájú szurdokot, vízpára tölti meg a levegőt. Igazi természeti látványosság, amely a megcsontosodott motorosokra is nagy hatást gyakorol.

Winklernbe beérkezve forduljunk jobbra, és a Heiligenblutig tartó utolsó 22 kilométert a Großglockner alpesi panorámaúton (B107) tegyük meg. Miután visszaértünk a Hotel Heiligenblut szállodába, üljünk ki pihenni a teraszra, vonultassuk el a nap élményeit a lelki szemeink előtt, élvezzük a jól megérdemelt sörünket az esti napsütésben, és gyönyörködjünk a Großglockner csodálatos látványában.

Weblinks:

Villachi Alpesi Panorámaút
Ragga-szurdok Flattach
Weissensee

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!