Programok

Montenegró, ezen piciny ország számtalan látványossággal rendelkezik, amelyet kirándulásaink keretében érdemes megnézni.

Tudta?

- hogy Európa leghosszabb tengerpartja (30 kilométeres) itt található

- a világ második legmélyebb kanyonja a Tara-kanyon, amelynek mélysége eléri az 1300 métert

- a világ legszebb 25 öble közt tartják nyilván a Kotori-öblöt

- e kicsiny ország területén 5 csodálatos nemzeti park várja a természeti szépségek szerelmeseit

- a Durmitor Nemzeti park nagy részét borító őserdő egyike annak az utolsó háromnak, amely Európában még megtalálható, s azok közül is a legtipikusabb őserdei vegetációval csalogatja a kirándulókat. Az itt található legtöbb fa több, mint 400 éves, ezen fák magassága eléri a 40-50 métert, 150 féle madárfaj él itt együtt, kb. 350 féle rovarfajt azonosítottak már.  

- hogy 2010. Augusztus 1-13. között immár a nyolcadik magyar barlangkutató expedíció tevékenykedett Montenegróban, a Kotori-öböl felett elterülő karsztvidéken.  Az újonnan megismert folyosók egyike visszacsatlakozik a 2008-ban felfedezett Afrika-ágba, egy másikuk jelenlegi végpontját azonban egy még felderítetlen akna alkotja, és számos további lehetőséget rejtenek a több helyen becsatlakozó, szűkebb oldalágak is. Az új feltárásokkal a jelentősebb kiterjedésű barlangok száma 28-ra emelkedett. Montenegró leghosszabb barlangja 5300 méteres, a legmélyebb barlang pedig 506 méter mélységű. 

AZ ALÁBBIAKBAN TALÁLJÁK A SZÁLLODÁNK HALLJÁBAN MŰKÖDŐ PROGRAMSZERVEZŐ IRODA AJÁNLATAI, MELYEKRE A HELYSZÍNEN TUDNAK JELENTKEZNI

A kirándulások létszám- és időjárási viszonyok függvényébe indulnak. A magyar idegenvezetést a jelentkezők számának függvényében tudjuk garantálni.

PROGRAMJAINK

MONTENEGRO TÚRA
Ha szeretné igazán felfedezni a különféle földrajzi adottságú és gazdag történelmű Montenegrót, ez a kirándulás a legmegfelelőbb. 
Indulás Herceg Noviból reggeli órákban. Elhaladva a Kotor-i öböl szépségei mellett, áthajózunk az öböl legszűkebb pontján, majd elénk tárul a festői Perast a kis szigetekkel.
A Lovćen hegy fennsíkján található a Njeguši falu. Ez a kis ősi település a Petrović család, Montenegró híres uralkodócsaládjának szülőfaluja. Itt meglátogatjuk II. Petar Petrović Njegoš szülőházát, aki azon felül, hogy világi és egyházi uralkodó volt, a kor híres költője is. Műveit 17 nyelvre fordították le, többek között magyarra is. Njeguši falu másik nevezetessége a híres prsut. Ez a több évig érlelt sonka rendkívül ízletes, vékonyra vágva, sajttal és mézborral igazi gasztronómiai különlegesség. Továbbindulás a Lovćen hegy csúcsára, ahol II. Petar Petrović Njegos mauzóleuma található. Innen csodálatos kilátás nyílik a Kotori öbölre,, Cetinjére, a Szkadári-tóra.Visszaúton Cetinje meglátogatása.
Az ár helyi specialitsokból álló kóstolót, helyi idegenvezetést, a helyi IFA-t és Lovcen Nemzeti Park belépőt is tartalmaz.
RÉSZVÉTELI DíJ: felnőtt:  35 €/fő; gyerek 12 éves korig 50% kedvezmény 


KOTORI- ÖBÖL
Indulás Herceg Noviból reggeli órákban. Elhaladva a Kotori- öböl szépségei mellett, elénk tárul a festői Perast a kis szigetekkel. Perast, a valamikori városköztársaság, ismert tengerészek, hajóskapitányok városa. Megtekintjük Szirti Madonna sziget, amely egy mesterséges sziget, zarándokhely, múzeum és egyedülálló ezüst plakett gyűjteményéről híres. Kotor, az öböl névadó városában városnézés, majd szabad program: kávézás, séta az óváros ódon falai között stb. Tivat-Porto Montenegró megtekintése.
Az ár a helyi idegenvezetést, hajókázást, múzeumi belépőt és a Kotor városi IFA-t is tartalmazza.
RÉSZVÉTELI DíJ: felnőtt:  23 €/fő ; gyermek részére 12 éves korig 50% kedvezmény

 

SKADAR TÓ
Ezen csodálatos tájon keresztül jutunk el Virpazarba, a Szkadari tó Nemzeti Parkba, mely Európában egyedülálló növény és állatvilágával. A Szkadari tavat részben tavirózsák borítják és több mint 250 féle madárfaj található. A Skadari-tó a Balkán legnagyobb tava, Montenegró négy nemzeti parkjának egyikét képezi. A tó kétharmada Montenegróhoz tartozik, egyharmada pedig Albániához. A nemzeti park híres flórájáról és faunájáról: olyan veszélyeztetett fajoknak is otthona, mint például a dalmát pelikán és a fekete íbisz, valamint gazdag és változatos halállománya is van. A 40.000 hektáron elterülő park három községhez tartozik: Podgorica, Bar és Cetinje. A tó felszíne nyáron 370 km2, télen 540 km2, átlagos felület 475 km2 . A part 168 km hosszú, ebből 110 km jut Montenegrónak és 58 Albániának. Érdekesség, hogy a tó vízfelülete 5 méterrel a tengerszint alatt van, tehát földrajzi kifejezéssel mondva, depresszióról beszélünk. A tó mélysége átlagosan 5m.
Ebéd és csónakázás a tavon.
Az ár Skadar Nemzeti Park belépőt, helyi idegenvezetést, tavi hajókázást, a hajón snack lehetőséget és éttermi ebédet is tartalmaz.
RÉSZVÉTELI DíJ: felnőtt: 45 €/fő ; gyermek részére 12 éves korig: 50% kedvezmény

 

MOSTAR
Korai reggeli után indulás Trebinje-Stolac-Mostar (150 km) útvonalon. Érkezés Mostarba. Stari Most, az Óhíd: Az eredetileg 1556-ban épült Stari Most-ot először „Megkövült Holdnak” nevezték el köszönhetően elegáns szépségének. Kilenc évbe telt a megépítése a halvány helyi „tenelija” kőből, ami a nap helyzetétől és erejétől függően változtatja színét. A nemrég újra épített hidat ugyanolyan módszerrel építették, mint elődjét, ezért is egyezik meg vele majdnem tökéletesen. Az Óhíd 427 évig állt, mielőtt 1993 novemberében lebombázták. Olyan fontos jelképe volt ez a városnak, hogy az újból épített hídnak teljesen megegyezőnek kellett lennie a régivel, valamint építésekor semmilyen modern kori építészeti technikát sem alkalmaztak., Az első utunk a tizenegynéhány kilométerre található Blagajba vezet. Törökök idején Blagajban hét mecset, két vendégfogadó, három muszafirhana (vendéglő), hamam (fürdő), medresza (vallási középiskola), két mekteb (vallási általános iskola), tekki, két kőhíd, huszonnyolc malom volt. Iszlamizáció 18-19. századig tartott. 1835-ig a lakosság többsége muzulmán hitre tért, ám az okkupáció után, az osztrák-magyar fennhatóság alatt a keresztények száma a muzulmánok számának kétszeresére nőtt. Ugyanekkor a pravoszlávok is megerősödtek, a katolikusokhoz hasonlóan templomot építettek.
Bár Blagaj mára csendes kis faluvá töpörödött, sok ház őrzi ma is az egykor szebb idők emlékét. Amiért igazán érdemes ellátogatni ide, az a Buna különlegesen bővizű forrása és a dervisek (muszlim szerzetesek) forrás fölé épített pihenő, elmélkedő háza, a tekki (vagy máshol teki). A legenda szerint a tekkit bektási rendhez tartozó dervisek alapították a XVI. században. Evlija Celebi is feljegyezte, hogy “a mostari Zijadin Ahmed-ibn Mustafa muftii helveti dervisrendek tekkit építtetett Buna folyó forrásánál, hogy legyen derviseknek helyük, ahol a baráti ás tudományos beszélgetéseiket folytathatják”. A XIX. század közepén Latas-pasa felújittatta a tekkit, amely akkor a kaderi rendhez, ma pedig a naksibendi rendhez tartozik. Régen állandó lakói is voltak, akik kutatással, filozófiai munkával foglalkoztak. Ramadán idején még ma is felkeresik. A tekkihez kapcsolódó türbében (muzulmán sírhely), a legenda szerint Szari-Szatluk és Acsik-pasa földi maradványai találhatók. Szari-Szatluk türkmén származású muzulmán misszionárius volt a XIII. században. Személyét sok legenda kíséri. Egyik legenda szerint, Szari-Szatluk kérte, hogy nyolc koporsót csináljanak neki és egyikbe tegyék bele a földi maradványait. Utána mind a nyolc zárt koporsót különböző országokba küldjék. Így a halála után a zarándokok keresni fogják a sírját, közben átutazzák a világot ás terjesztik az iszlámot.Visszaindulás Herceg Noviba a délutáni órákban.
Az ár éttermi ebédet és helyi idegenvezetést tartalmaz.

RÉSZVÉTELI DÍJ: felnőtt: 45€/fő ; gyermek részére 12 éves korig: 50% kedvezmény

 

OSTROG
Montenegro leglátványosabb építménye a Nikšić és Danilovgrad közötti Ostrog-hegy 900 m magasan lévő sziklafalába épített monostor. Állítólag Jézus sírja és a Szent hegy után a keresztény világ harmadik leglátogatottabb célpontja, s bár a pravoszláv egyház legjelentősebb központja és zarándokhelye, minden vallás hívei látogatják a világ minden részéről érkezve, és ezzel Montenegro leglátogatottabb szenthelye. A monostort a 17. században építette 1665-ben Vasilije Jovanović püspök szerzetesekkel. Vasilije-t szent embernek tartják, akinek csontjai segítenek a rászorulókon, gyógyulásukat sokan tulajdonítják neki. A sziklafalban két épület látható. Az egyik templom, melyet gyönyörű freskók díszítenek belülről, a másikat egy barlangra építették, és szerzetes lakként funkcionál, s ahol Vasilije sírhelye is van. A belső barlangfalon szintén festett freskók és ikonok találhatóak, A kolostorban lévő szobor elé járuló zarándokok azt megcsókolják, így remélve segítséget a szenttől.
Az ár kolostori belépőt és helyi idegenvezetést tartalmaz.

RÉSZVÉTELI DÍJ: felnőtt: 20€/fő ; gyermek részére 12 éves korig: 50% kedvezmény

 

EGÉSZ NAPOS HAJÓKIRÁNDULÁS: KÉK-BARLANG, MAMULA SZIGETE, ZANJICE
Indulás Herceg Noviból, a szálloda előtti kikötőből. Kiérve a nyílt tengerre három program vár ránk:
A Mamula sziget - a Kotor-i öböl bejáratánál található, csodálatos erődítménnyel, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült. Ez a lakatlan sziget nem csak történelmi látnivalót, hanem kitűnő strandolási lehetőséget is nyújt. . A Kék-barlang - a kb. 18 m magas cseppkőbarlang, melynek foszforeszkáló türkizkék vize egyedülálló látvány, és a néhány perces fürdőzés mindenkinek maradandó élményt nyújt. Žanjice a gyönyörű nyílttengeri strand, melyet olajfaliget szegélyez; hangulatos, teraszos vendéglői finom helyi specialitásokat kínálnak.  A programok sorrendje az időjárástól függően változhat

RÉSZVÉTELI DÍJ: 12 €, gyermekek részére 12 éves korig 50% kedvezmény.EGÉSZNAPOS KIRÁNDULÁS A KOTORI ÖBÖLBEN: KAMENARI-PERAST-SZIRTI MADONNA-KOTOR
Indulás Herceg Noviból reggeli órákban. Elhaladva a kotori öböl szépségei mellett, áthajózunk az öböl legszűkebb pontján, majd elénk tárul a festői Perast a kis szigetekkel. Megtekintjük Szirti Madonna sziget, amely egy mesterséges sziget, zarándokhely, múzeum és egyedülálló ezüst plakett gyűjteményéről híres. Kotor, az öböl névadó városába. szabad program: kávézás, séta az óváros ódon falai közöt. Perast, a valamikori városköztársaság, ismert tengerészek, hajóskapitányok városa. lehetőség nyílik egy kis barangolásra az ódon házak között. Visszaúton elhajózunk Prčanj, Stoliv, Lepetane előtt, majd visszaérkezés a késő délutáni órákban.
Az ár tartalmaz welcome drinket, hideg étkezést a hajón , szabadidős programot Perast és Kotor  városában
RÉSZVÉTELI DÍJ: felnőtt: 20€/fő; gyerek részére 12 éves korig: 50% kedvezmény

 

MONTENEGRÓ KANYON TÚRA
Az ár Durmitor Nemzeti Park, Crno Jezero Nemzeti Park belépőt, helyi idegenvezetést és reggelit tartalmaz.
RÉSZVÉTELI DÍJ: felnőtt: 55€/fő; gyerek részére 12 éves korig: 50% kedvezmény

 

MINI MONTENEGRÓ TÚRA
Risan-római mozaikok, Kotor, Sveti Stefan, Budva megtekintése.
Az tartalmazza a helyi idegenvezetést, belépést a Római Mozaikokhoz, helyi idegenforgalmi adót.
RÉSZVÉTELI DÍJ: felnőtt: 25€/fő ; gyerek 12 évesig: 30€


TREBINJE
Az ár ebédet, bort és helyi különlegességek kóstolóját és helyi idegenvezetést is tartalmaz.
RÉSZVÉTELI DÍJ: felnőtt: 38€/fő; gyermek részére 12 éves korig: 50% kedvezmény

 

BAR ÉS ULCINJ
Az ár helyi idegenvezetést, belépőt, tartalmaz Bar városába.
RÉSZVÉTELI DÍJ: felnőtt: 30€/fő; gyerek részére 12 éves korig: 50% kedvezmény

A kirándulások létszám és időjárási viszonyok függvényében indulnak. Kérdéseik esetén mindig szívesen állunk rendelkezésükre.
Szeretettel várjuk vendégeinket szállodánkba!