Érkezés dátuma
Érkezés
Távozás dátuma
Távozás
Vendégek száma
1 szoba, 2 vendég

Programok

A Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély és egyéb látnivalók aktuális programjai a visitgyula oldalán érhetőek el.

A Gyulai Várszínház programjai, műsorok, fesztiválok a színház honlapján érhetők el.

Fedezze fel Gyulát, a történelmi fürdővárost!

Akár pezsgésre, akár nyugalomra vágyik, Gyulán jó helyen jár.
Romantikus korzózás a virágoktól ékes belvárosban, a Várfürdő medencéinek gyógyító és frissítő vize, egy hűsítő fagyi a Százéves Cukrászda teraszán vagy egy kiadós kerékpártúra, évszázadok emlékei, Erkel Ferenc, az Almásyak és a Wenckheimek öröksége, a Körösök völgye természeti csodái, ízek, illatok, virágok és vendégszeretet várja.

Garantált program az Gyulai Almásy-kastélyban: Munkácsy kiállítás

Az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét a gyulai Almásy-kastély új időszaki tárlata. Az alkotó ezzel „visszatér” abba az épületbe, ahol ismerkedni kezdett a festészettel: a gyulai kastélyba.

Munkácsy kora egyik legfelkapottabb művésze volt, valóságos celeb. Története az árva asztalosinastól minden idők legjobban fizetett élő festőjéig igazán izgalmas, erről szól a kiállítás. A tárlatban az eredeti műtárgyak megjelenítette pillanatok közötti történéseket interaktív eszközök mesélik el.

A tárlat hétfő kivételével minden nap látogatható 2025. január 5-ig.

Gyulai Várfürdő és AquaPalota

A Gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található. A pazar botanikai látványosságokkal bíró 200 éves ősparkot 10 000 tő virág, közel 100-féle fa, bokor és cserje varázsolja elbűvölővé, ezáltal vendégeink az országban egyedülálló környezetben hódolhatnak a fürdőzés szenvedélyének.
A fürdő 2013. végén új, fedett élménykomplexummal, az AquaPalotával gazdagodogtt, így egész évben kiszolgálhatja a családokat, a fiatalokat és azokat, akik elsősorban nem a gyógyvíz miatt látogatnak el a fürdőbe. A több, mint 6000 négyzetméteres létesítményben, közel 900 négyzetméternyi vízfelületen számtalan élményelem – sodrófolyosó, álló-, és fekvőmasszázsok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, ugrómedence, családi csúszda, “fényalagút” testcsúszda, a Magyarországon egyedülálló módon felfelé tartó a “fel(l)ejtő” fánkos csúszda – biztosítja a vendégek szórakozását. A gyermekekkel érkezők is kikapcsolódhatnak, mivel a baba- és gyermekmedence nyújtotta élményelemek mellett, korosztályonként elkülönített játszóterek várják a családosokat. Amíg a gyermekek csobbannak vagy éppen a mélyvízi trambulinon próbálják ki bátorságukat, a felnőttek pihenhetnek a vízibárban vagy az új szaunavilág nyújtotta élvezeteknek hódolhatnak. A baba-mama sarok az elvonulás nyugalmát biztosítja a gondoskodásra és pihenésre vágyó legapróbbaknak.

Gyulai vár

A XV. században épült, mára a középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra. Építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Corvin János nevéhez fűződik. Ő építtette az úgynevezett Kerecsényi-kapu közelében található kerek ágyútornyot (rondella), amit szaknyelven Corvin-bástyának neveznek.

Gyulai Almásy-kastély látogatóközpont

Ez az első magyarországi kastély, amelyben színjátékot tartottak már 1746-ban. Az Erkel család több generációja is adott itt zenei estet, Erkel Ferenc a kastély parkjában szerezte több operája egyes részeit. A 13 aradi vértanú közül tíz itt tette le a fegyvert. Munkácsy Mihály itt kezdett ismerkedni a festészettel. A kiállítás több mint egy bemutató. Ez a tárlat nemcsak az épületben egykor lakott főurak hétköznapjainak, hanem a személyzet mindennapjainak izgalmas részleteit és titkait is bemutatja a 21. századi interaktív technika segítségével.
A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont 2018-ban bekerült Európa 40 legjobb múzeuma közé.

Erkel Ferenc emlékház

A németgyulai tanítói lakást 1795-ben építették fel. 1821-ben egy újabb tanterem került az ekkor megnagyobbított régi mellé. A ház térre néző szárnya az iskolának, míg az Ajtósi utcai frontja a tanítói laknak adott helyet. Az iskolai rész 1829–1830 telén megrongálódott, s részben össze is dőlt. A házat mai formájában ezt követően Nuszbek Mihály építette meg 1830 végére.
A kántor és iskolaház az 1830-as átalakításkor kapta klasszicista stílusát. Az Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból. Az apa, Erkel József 1841-ig lakott és tanított az iskolában. Itt született 1810. november 7-én fia, Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. A kiállítás nyitóterében Európa himnuszait bemutató terminálok fogadják a látogatókat, majd az európai zene terme következik. A 19. századi osztályterem az egykori oktatást és az Erkel család történetét, az „Erkel-emlékszoba” a zeneszerző személyes tárgyait, relikviáit mutatja be. A hálószoba, a szalon és a népies konyha az Erkel család egykori otthonát idézi fel.