Érkezés dátuma
Érkezés
Távozás dátuma
Távozás
Vendégek száma
1 szoba, 2 vendég

Kneipp Park

KNEIPP® PARK BÜKFÜRDŐ


A Bük, Bükfürdő Turisztikai Egyesület pályázati projektjének kialakítása során épült meg Bükfürdő területén a Kneipp® park, mely testi és lelki felfrissülést kínál a vendégek számára.

Az 510 méter hosszúságú száraztaposó burkolatához változatos anyagokat használtak fel: A különböző méretű kavicsokon, zúzalékon, fenyőkérgen, tobozon és faaprítékon történő mezítlábas séta természetes masszázst kínál. Aki a jóga nyújtotta ellazulást és feltöltődést választja, a szabadtéri jógapark a megfelelő választás, de a gyerekekre is gondolva egy természetes bokorlabirintus is kialakításra került. A parkban különféle gyógy-és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk és kellemes kikapcsolódást jelent egy kis ejtőzés a friss levegőn, madárdalos környezetben, az árnyas fák tövében. A Kneipp® parkon belül kialakításra került egy Meditációs pont és jógapark is. A meditáció segít abban, hogy megismerjük, felfedezzük önmagunkat. A meditáció által megismerjük azt a belső Én-t, akik valójában vagyunk.
A meditáció lényegét lelki békesség és a békében önmagunk felismerése adja. A jóga mindennapos gyakorlása – művelői szerint – önmagában is hasznos, javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz, és az életminőség javulását eredményezi. A meditációhoz jógamatrac vagy jógapárna használata javasolt.

Sebastian Kneippről:
Sebastian Kneipp már fiatal korától fogva tüdő tuberkulózisban szenvedett. Betegségét öngyógyítással próbálta leküzdeni Johann Sigmund Hahn könyvében leírt ismeretek alapján. 1849 telén kipróbált egy hatékony módszert, amely abból állt, hogy zihálva elfutott a Dunáig, majd ott levetkőzött és felhevült testtel a jéghideg vízbe merült. Ezután kijött a vízből, felöltözött és hazafutott. A „kezelés” hatására frissebbnek, egészségesebbnek érezte magát, és a következő hetekben több alkalommal is megismételte. Kiegészítésként vízzel öntözgette magát, és fürdőket vett. A kúra hatására Kneipp ismét egészséges lett.
A dr. Sebastian Kneipp szerzetesről elnevezett kúra a hideg és a meleg víz váltakozása által generált ingerek elvén alapul. Dr. Kneipp a 19. században forradalmasította a természetgyógyászatot.
A Kneipp féle terápia lényege: először a test felmelegítése után rövid ideig tartó hideg-hatás, majd a test újra felmelegítése fizikai igénybevétellel. A hagyományos Kneipp kúra elemei közé sorolják a kar-, könyök-, és térdönteteket, a meleg-nedves borogatásokat és a meleg fürdőket is.
A terápiához hozzátartozik még a szabadban való mozgás is. A taposó mezítláb a köveken sétálgatva masszírozza talpunk. Nagyon jó hatással van lábunk vérkeringésére, az érfalak megerősödésére. Alkalmazása arra a többször hallott dologra vezethető vissza, hogy mennyire egészséges a mezítláb való sétálgatás akár a földön, mezőn és réten. Reflexzónáink masszírozásával az összes szervünket képes stimulálni. Üdít, frissít, pihentet és rendszeresen alkalmazva nagyon jó hatással van az anyagcsere folyamatokra.

Németországban a modern orvostudomány szerves része, rendszeresen alkalmazzák egészségügyi intézményekben is. Feltalálója dr. Sebastian Kneipp, aki saját magán kísérletezte ki az eljárást, sok más egyéb egészségmegőrző és egészségjavító technikával együtt.
A száraztaposónkban több mint fél kilométeren, különböző méretű, formájú és anyagú talajon (fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, gyepszőnyeg farönk, homok, durva, és finom zúzalék, gyöngykavics, illetve beton elemes burkolat) fokozható a láb vérkeringése. A pálya a valódi hatását mezítláb használva fejti ki.