Belépés
Galyatető, Kodály Zoltán sétány 10. Útvonaltervezés
Telefon | Fax +36-37-576-576, A szálloda felújítás miatt zárva | Kérjük, küldjön e-mailt.

Galyatető, Hunguest Grandhotel Galya - Programok

Tisztelt Vendégeink!

Hunguest Hotel Bál Resort, Béke, Flóra, Galya, Helios, Panoráma és Répce szállodáinkat felújítjuk, a munkálatok a szállodák teljes zárvatartása mellett huzamosabb ideig elhúzódnak, amiért szíves türelmüket és megértésüket kérjük. Foglalással rendelkező minden vendégünkkel felvesszük a kapcsolatot, biztosak vagyunk benne, hogy szállodaláncunk egyéb egységeiben megfelelő alternatívát tudunk biztosítani. Köszönjük, hogy eddig is minket választottak, maradjanak velünk a felújítások alatt is, amelyek befejezése után megszépült, teljesen új szállodákban köszönthetjük Önöket.

A Mátrába látogatva a helyiek  nem hagyják, hogy elfelejtsük : Mátra, a  Bor és a Szőlő hazája.

Mindegy, hogy Ön turista, vagy bortúrázó, ha a Mátrába hozza a sors, érdemes nyitott szemmel - és egy borospohárral a zsebben - járni, mert remek borokra bukkanhat.
Abasár - Detk - Domoszló - Ecséd - Gyöngyöshalász - Gyöngyöspata - Gyöngyössolymos - GyöngyöstarjánAtkár  - Karácsond - Markaz - Nagyréde Kisnána -  számos aranyos kis mátrai falu a "BOR"kincs kereséshez.


Környékbeli múzeumok és kiállítóhelyek:

Galyatetői templom:
A terület az egri érsekség tulajdona volt. Később a Nagy-Galya néven ismert területeket eladták, így került állami tulajdonba. Mivel a polgárság kedvelt üdülőhelye volt a Mátra, így természetesnek tűnt, hogy a szálloda előkelő polgári vendégei részére biztosított legyen a vallásgyakorlás is.
A Nagyszálló építésének befejezése után, 1942-ben szentelték fel a templomot.
A templom igazi értékét és sajátosságát az adja, amire ma, bronz emléktábla emlékezteti a betérőket. Kodály Zoltán 1942-ben itt komponálta a Csendes misét. A templomban ma az a harmónium található, melyen Kodály Zoltán is gyakran játszott. A közelmúltban megújult a templom tetőszerkezete és belül is apróbb felújításokra került sor. Érdemes megnézni a templom szép üvegablakait.

Gyöngyös:
A Mátra és az Alföld, a hegyvidék és a síkság peremén, fontos kereskedelmi utak találkozásánál, vonzó természeti környezetben épült a ma 35.000 lakosú Gyöngyös a "Szőlő és Bor Városa", a Mátra vidék gazdasági, kulturális és idegenforgalmi központja.
Közlekedés: autóbusszal vagy személyautóval tudjuk javasolni.

Látnivalók:
Szt. Orbán Templom -
A Fő tértől 5 percre található, az Eötvös téren a templom. Kéttornyos keleti homlokzatával a város egyik legrégebbi temploma. Az eredeti gótikus kápolnát 1650 körül kelet felé bővítették, majd 1759 és 1766 között barokk stílusban átépítették. Szép berendezése és faragott szobrai 1768-ból származnak.

Szt. Bertalan Templom - A plébánia templom egy korábbi templom helyén először 1350 körül épült, amit a XV. sz. végén nagyméretű gótikus csarnoktemplommá alakítottak. A templomot 1746-1756 között barokk stílusban átépítették. Az új, északi tornyot 1815-ben építették. A templom súlyosan megsérült az 1917-es tűzvészben. A templombelső egységes barokk berendezése a XVII.-XVIII. sz.-ból való, különleges ritkasága a szentéj déli oldalán álló gótikus, bronz keresztelő medence a XV. sz-ból.

A Mátra Múzeum - A múzeum az egykori Orczy-kastélyban három kiállítással várja látogatóit.
A Mátra térségének 300 millió éves történetét mutatja be a "A Mátra" című természetrajzi kiállítás. A hét teremben elrendezett anyag az ásványok-kőzetek formagazdag világával, a negyedidőszak élővilágának reprezentánsaival köztük hazánk egyetlen, teljes épségben fennmaradt mamutcsontvázával kalauzol vissza a földtörténeti múltba. A jelen élővilágát a virágkorukat élő rovarok, a változatos növénytársulások és a védelem alatt álló gerincesek képviselik. A kiállítást három dioráma zárja a Mátra erdeinek és vízpartjainak állataival, növényeivel.
"A vadászat és vadgazdálkodás története" állandó kiállítás. A vadászat, vadgazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatát tárja a látogatók elé.

Cím: Gyöngyös, Kossuth u. 40.
További információk, nyitvatartás, belépőjegyek megtekintéséhez kattintson ide.

A múzeum a kisvasút végállomása mellett található. A buszpályaudvartól a 24-es főút mentén a Mátra irányába a közlekedési lámpáig, majd ott jobbra kb. 300 méterre találjuk meg a Mátra Múzeumot.

Magyar Ferencesek Gyöngyösi Műemlék Könyvtára - A Barátok terén, a Ferences Templomhoz csatlakozik a ferences kolostor egyemeletes barokk épülete 1727-ből. Az első emeletén található a műemlék könyvtár melyben 1600 kötet között 5 kódex, 210 ősnyomat és 189 régi magyar könyv található, valamint a 900 kötetes antik gyűjtemény, mely olasz, német, francia nyomdák munkáit őrzi.

Szent-Korona ház - A Szt. Bertalan Templomtól 50 m-re áll a város egyik legszebb épülete a mai Rk. Plébániahivatal, az egykori Almási-ház, vagy ismertebb nevén a Szent-Korona ház. 1784-ben az ismert helyi építőmester, Rábl Károly által épített ház első emeletén, 1806-1809 között három alkalommal őrizték a magyar koronát. Ma ugyanitt van a Szt. Bertalan Templom Kincstára, ami gazdagságát tekintve Magyarország második legjelentősebb egyházi kincstára, ahol többek között 43 db ötvös műtárgyat, ebből 12 db középkori eredetűt őriznek.

Mátrafüred
Palóc baba-gyűjtemény :Az abasári útelágazásnál találhatjuk meg a magángyűjteményt, melyet Szakácsné Mészáros Magda népi iparművész kezdett gyűjteni fél évszázaddal ezelőtt. A kiállítás anyaga 105 faluból származik. A Néprajzi Múzeum által védetté nyilvánított anyagban a jeles ünnepi viseletek mellett a hétköznapi ruhák is helyett kaptak. Az igazi különlegesség Juhászné Lovász Rita.

Sástó
Mátraháza és Mátrafüred között található, a Mátra egyik fiatal nevezetessége, az 1961-ben létre hozott kemping. Nevét a mintegy 25 ezer négyszögöl alapterületű, sással benőtt természetes tóról kapta. Az 50 m magas szabad-vasszerkezetes kilátót Algyőről szállították ide, előtte fúrótoronyként szolgált. A szigetek, melyeken keresztül a kilátóhoz jutunk, a hosszú évek során kitermelt sás és kő rétegeiből alakultak ki.

Kékestető

Kékestető az ország legmagasabb pontja, 1014 m. Páratlan körpanorámában gyönyörködhetünk a TV torony kilátó részéből.

Parádsasvár
Károlyi-kastély : 1881-82 között épült neoreneszánsz stílusban Ybl Miklós tervei alapján. A kastély L formájú, romantikus, földszintes traktusa készült el először, majd ezt követte emeletes rizalitja és kétemeletes, német reneszánsz stílusú szárnya. Egyetlen híresség lakott itt, Károlyi Mihály és felesége Andrássy Katinka. Ma régi fényében csillog ismét a kastély. Külön belépőjegy ellenében bárki megtekintheti a szállodát.

Parád és Parádfürdő
Cifra istálló-Kocsimúzeum: 1880-ban épült az uradalmi istálló, ami díszes külseje és vörös márvánnyal díszített belső kialakításáról kapta nevét. Termeiben a kerék feltalálásától a bognármesterség eszközein túl láthatók még különböző korok vadászkocsijai, hintói.

Palócház: Eredeti palóc házat láthatunk a mindennapi használati tárgyakkal, eszközökkel. Az udvaron megtaláljuk az istállót, szekeret. Az egész tájház olyan, mintha az itt lakó palóc emberek most léptek volna ki az udvarról. Igazi emlékutazást tehetünk mindennapjaik világába.

Mátraszentimre és környéke
Hazánk legmagasabban fekvő települése, 865 m magasan. Az orvosilag igazoltan gyógyító klíma, a jó levegő, a csend és nyugalom miatt sokan választják pihenésük helyszínéül. Az első lakók üvegfúvással foglalkoztak, erre utal a települések régi neve: Ötházhuta, Fiskalishuta. Mai nevét Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván 1938-ban kapták.
Mátraszentimre látnivalói közül érdemes megemlíteni a 1980-ban épült modern római katolikus templomot, a Szénégetők útja tanösvényt. Mátraszentimréről jelzett turistaút vezet a Három falu templomához, melynek Szent István a védőszentje. A templom különleges helyszínének magyarázata az, hogy mivel a falvak nem tudtak megegyezni a templom helyében, ezt az egri érsek jelölte ki.

Fallóskút
Béke királynéja templom és Mária kápolna. 2006-ban szentelték fel a Béke királynéja templomot, s ezzel befejeződött a fallóskúti kegyhely kiépítése. A Mária kápolna története viszonyleg rövid időre nyúlik vissza, Sánta Lászlónénak 1947-ben jelent meg a Szűzanya, melynek hatására megtalálták a falóskúti forrást. Csak évtizedekkel később épülhetett fel a kápolna. A kegyhelyhez jelzett turistaút is vezet, ám gépkocsival is könnyen megközelíthető. A templomhoz vezető út tűzzománc stációi Rácz Gábor iparművész alkotásai. A kápolna történetéről szívesen ad felvilágosítást az ország egyetlen remetéje, Paszkál, azaz Széll Sándor.