Belépés

Szobafoglalás - legjobb árak

Mátraháza, HRSZ. 7160 Útvonaltervezés
Telefon +36-37-309-850, +36-30-3344-055

Mátraháza, Lifestyle Hotel Mátra - Látnivalók a Mátrában

Sástó

Apró falu, hatalmas kalandok - lépcsőzzön fel Magyarország egyik legmagasabban fekvő kilátójába, vagy sétálja körbe a legmagasabban fekvő tavunkat.

Ha ez még mindig nem elég, kis sétával eljuthat az Oxygen Adrenalin Parkba, mely szintúgy a legmagasabban fekvő kalandpark az országban. A kalandpark garantáltan adrenalin növelő elemei közé tartozik a függőhíd, a bob pálya, a mászó fal, a quad pálya, valamint a Közép-Európában egyedülálló óriáshinta és sok-sok játékelem. Természetesen a családosok sem maradnak hoppon, a gyerekek nagy örömüket lelik az eurobungyn, a gyermek kalandparkban, a kisállat simogatónál vagy a vízi gömböcben. Fedezze fel, hogy még mi mindent tartogat a település és az Oxygen Adrenalin Park!

Oxygen Adrenalin Park

A sástói kőbánya területén 2009 óta évről évre egyre több játékelem várja az idelátogatókat. A 145 000 m²-es park rengeteg szórakoztató elemmel biztosítja a kikapcsolódást: bob pálya, függőhíd, erdei kalandpark, eurobungy, gyermek kalandpark, játszóház 360˚-os hinta, kisállat simogató, légvár, mászó fal, erdei labirintus, óriás hinta, paintball, canopy, vízi gömböc, űrkarika, elektromos jet-ski, vízi akadálypálya, íjászat.

Bővebb információ: www.adrenalin-park.hu

Sástó kilátó

A település jellegzetessége, a sárga kilátó, különös történetet tudhat magáénak. Romániából érkezett az Alföldre, Algyőre, hogy ott olajfúró toronyként működhessen, de a hazai előírásoknak nem felelt meg, így nem állhatott munkába. 1973-ban Sástóra került, hogy kilátó váljék belőle a csónakázó tó mellett. Pár perces könnyed lépcsőzés után tapasztalja meg a lenyűgöző panorámát!

Sástó

Az 1960-as években alakították üdülőhellyé az eső és talajvíz által táplált, akkor lápos, mocsaras tavat. A tengerszint felett 507 méteres magasságon fekvő tó mélysége 1 méter körüli.

Tudta-e?
" hogy Sástó a környék egyik legkedveltebb pihenőhelye?
" hogy a tó mesterségesen lett kialakítva egy korábbi lápos területen?
" hogy Sástóról lépcsős sétány vezet az Oxygen Adrenalin Parkba?
" hogy Sástón négy évszakos programok várják?


Gyöngyös

A Mátra lejtői által ölelt kisváros számtalan olyan emléket, látnivalót rejt, melyeket érdemes felkeresni minden ideutazónak. A város szívében kellemes sétát tehetünk, ami számos látványosságot, programot és gasztronómiai élményt kínál az ideutazónak.

A város mediterrán hangulatú belvárosa egységes, harmonikus képet mutat. Nevezetes épületek, templomok és lakóházak sorakoznak az óvárosban kellemes sétaútvonalat biztosítva az érdeklődőknek. A belváros kiemelkedő látványossága a barokk stílusú Szent Bertalan templom, melynek kincstárában értékes reneszánsz liturgikus kincseket őriznek. A szintén barokk Grassalkovich ház, az Orczy-ház, a Mátra Múzeum, a ferencesek temploma és kolostora mind-mind kihagyhatatlan látnivalói a városnak. Látogassa meg a szökőkutakat és díszkutakat, a klasszicista zsinagógát és II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi rezidenciáját is.
Elfáradt? Megkóstolná a helyi jellegzetességeket? A mátrai borok hazájában bátran válogathat a remek minőségű szőlőfajtákból nyert borokból. Megtalálható itt a hagyományos Olaszrizlingen, Leánykán és Muscat Ottonelen túl a Blanc, Sauvignon, Chardonnay és a Szürkebarát.
Innovatív kezdeményezés a térségben a bortúra, azaz a winecaching, ahol GPS készülék segítségével kell rátalálni az elrejtett borokra. Esetleg érdekelné a winecaching? Látogasson el a www.winecaching.hu oldalra!

Bővebb információ: www.gyongyos.hu

Szent Bertalan templom

A Fő tér legnagyobb büszkesége a négy út kereszteződésében álló impozáns, kéttornyú Szent Bertalan Plébániatemplom. A barokk "nagytemplom" helyén a XIII. században egy jóval szerényebb templom állt, melyet folyamatos bővítések következtében sikerült jellegében Magyarország az egyik legnagyobb templomává építeni. Az első kibővítés Szécsényi Tamás nevéhez fűződik, aki a város földesura volt. A tengelypilléres alaprajz különleges megoldású.

Grassalkovich ház

A város szívében, a Fő tér 10. szám alatt található a kétszintes, barokk Grassalkovich ház, mely ma a Városi Könyvtárnak ad otthont. A ház homlokzatán található a Grassalkovich család díszes barokk címere. Az emeleti galériában található a Huszár Lajos Éremtár, mely különleges numizmatikai tárlatot rejt és Hermann Lipót festményeinek állandó kiállítása.

Orczy ház

A Grassalkovich házzal szemben található a különleges értékeket rejtő Orczy ház. Az egyemeletes klasszicista épület földszintje középkori és barokk részletekkel büszkélkedhet. Az épület legrégibb része valószínűleg a XV. században épült. A lakóház magját, a középkori, földszinten bordás, gótikus keresztboltozatot 1964-ben tárták fel, ez az úgynevezett Orczy ház. Ez az épület adott otthont az Orczy család levéltárának, valamint könyv- és fegyvertárának.

Tudta-e?
" hogy a város számos érdekes programot kínál, mint például a megelevenedett régi piac, a Gyöngyösi Szüreti Napok vagy a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál?
" hogy itt temették el Vak Bottyánt, a legendás tábornokot?
" hogy a Mátra Múzeumban található az ország legnagyobb mamut csontváza
" hogy innen indul a Mátravasút?
" hogy Evlia Cselebi török világutazó is írt a város szőlőjéről és borairól?


Sirok

Két hegy, a Bükk és a Mátra határán, a Tarna-patak völgye felett áll egy vár. A vár és a település egy szomorú históriáról kapta nevét, mely Darnó királyról és fiáról szól, kinek meghasadt a szíve. Ismerje meg a szívszorongató legendát, fedezze fel a vár kalandjait, látogassa meg a várjátékokat!

A Mátra lejtői által ölelt kisváros számtalan olyan emléket, látnivalót rejt, melyeket érdemes felkeresni minden ideutazónak. A város szívében kellemes sétát tehetünk, számos látványosságot, programot és gasztronómiai élményt kínál Sirok az ideutazónak.
A 296 m magas Várhegyen álló várat először egy 1320-ból származó oklevélben említik, története egészen az avarok idejére nyúlik vissza. A vár egy kis múzeumot rejt, továbbá több programnak ad otthont.

Bővebb információ: www.sirok.hu

Tudta-e?
" hogy hazánk egyetlen sziklavára a Siroki vár?
" hogy minden év júniusában kétnapos várjátékokat, októberben pedig a Siroki vár napját rendezik meg itt középkori lakomával?
" hogy a várban zegzugos, romantikus folyosókat találhat?
" hogy télen, az adventi estéken gyönyörű látványt nyújt a vár?


Kisnána

Kisnána (1903-ig Felsőnána) a megye középső részén, a Déli-Mátrában, a Verpelét és Domoszló közötti völgykatlanban, Gyöngyöstől 22, Egertől 26 km-re található. Az itt található vár mellett számtalan program és legenda várja, hogy felfedezze azokat minden idelátogató!

A Mátra délkeleti részén található település a Kompolti-család XV. századi várának romjairól ismert. Az 1971-ben megnyílt Vármúzeum a XVII. században betelepült szlovákok építészetét és népi hagyományait mutatja be. Fekvésének köszönhetően a község környezete természetjárásra, vadászatra és pihenésre nyújt lehetőséget az idelátogatóknak. A település évente visszatérő rendezvényei: Szüreti Fesztivál, Szlovák Nemzetiségi Nap, Karácsonyi tűzijáték.

Bővebb információ: www.kisnana.hu

Kisnánai vár

A vár körül ma már megváltoztak a terep- és flóraviszonyok, de valaha e helynek igen előnyös lehetett a fekvése a Mátra délkeleti lejtője és a síkvidék találkozásában. A Mátrából eredő két patak szinte közrefogva a dombot, természetes védelmet is nyújtott. (A leletek tanúsága alapján a várdombon már a kora vaskorban is emberek éltek.) Az ásatás során a földből kiszabadított falak egy XV. századi vár alaprajzát tárják elénk, amely palota, kápolna, lakó- és gazdasági épületekből áll, kettős falgyűrűvel övezett egységbe foglalva azokat. A XVI. században a vár már rommá lesz és nem építik fel többé, ezért romjai híven megőrizték az ó-olasz bástyák megjelenését közvetlenül megelőző idők középkori várának arculatát. A falak mentén, ahol a kutatás mélyebbre hatolt, egy régebbi állapot is feltárult, amit azonban a romok állagmegóvása után, az eltérő szintkülönbségek miatt csak részben lehetett bemutatni.

Tudta-e?
" hogy a kisnánai várjátékok az egyik legnépszerűbb program a Mátrában?
" hogy a várban négy kronoszkóp is található, amely olyan múltba látó készülék, amin keresztül meg lehet nézni, milyen lehetett egykor a vár?
" hogy a falusi vendégfogadókkal nyaranta baracklekvárt lehet főzni a várban?
" hogy itt találták hazánk legnagyobb opálját?
" hogy telente bozsolé napokkal várják a helyi borászok a vendégeket?
" hogy a várhoz számtalan érdekes legenda, történet kapcsolódik?


Fallóskút

A fallóskúti Mária-kápolna országszerte ismert zarándokhely, melyet évente több ezren látogatnak meg.

A kápolnához hangulatos turistaút vezet fel, de akár autóval is könnyen megközelíthető. A falu egyre több és több látnivalóval büszkélkedhet, ezek közé tartoznak a Gubola házak, a tűzzománc stációk vagy a márvány Mária-szobor.

Tudta-e?
" hogy Fallóskúton élt Magyarország egyetlen főállású remetéje, Szél Sándor Paszkál?
" hogy a különböző látnivalók építését különböző települések, sőt tengerentúli adományok segítették?


Mátraverebély

A Mátra és a Cserhát találkozásánál terül el a nagy múltú Mátraverebély, mely egyidős a magyar államiság kialakulásával. Észak-Magyarország leglátogatottabb és legnépszerűbb kegyhelyének eredete egészen Szent László uralkodásáig vezethető vissza.

A Zagyva szurdokában már a Cserháthoz tartozó Kőszirt és Őr-hegy öleli körbe Mátraverebélyt. Inkább csak nevében mátrai a 2300 lakost számláló, elsősorban kegyhelyéről ismert település.
Első írásos említése 1227-ből származik. A XIV. század végén Zsigmond király országos vásártartási jogot adományozott a településnek, amelynek ekkor a Verebi család volt a tulajdonosa. A török hódoltság alatt elpusztult a falu. Az újranépesedett települést 1733-ban a ciszterciek szerezték meg tőlük, majd 1756-ban az Almássy család vásárolta meg. A település életében meghatározó szerepet játszott Szentkút.


Szentkút

Mátraverebélyről Bátonyterenye felé továbbindulva balra találjuk a leágazást Szentkút felé. Szentkút Ferences kolostora és temploma csodálatos hegyvidéki környezetével az egyházi és a világi turizmus egyik bázisa. A forrásokat és a "patkónyomos" sziklákat a templomtól nyugatra nyíló szűk völgyben kereshetjük fel jelzett turista úton. A remetebarlangok a Meszes-tető sziklás oldalában találhatók.
A népi hagyomány szerint Szent László király a lovával ugratott, s lovának patkónyomából fakadt a Szentkút forrása. A forrásnál megjelent a Szűzanya, s ettől kezdve a forrás vizétől többen meggyógyultak. Más legenda is kapcsolódik a forráshoz, eszerint egy néma pásztorfiú megszomjazva vizet keresett, s a fák lombjai között megjelent neki a Szűzanya és egy lópatkó alakú mélyedést mutatott. A gyermek ivott a forrásból, s tudott beszélni. Otthon elmesélte a csodát, apja a forrást nagyobbra ásta, így keletkezett Szentkút.

Tudta-e?
" hogy VI. Pál pápa 1790. április 26-án a Basilica Minor rangra emelte kutat?