Érkezés dátuma
Érkezés
Távozás dátuma
Távozás
Vendégek száma
1 szoba, 2 vendég

Egerszalók: gyógyhely

 

Egerszalók 2016. október 24-én kapta meg az ÁNTSZ OTH által kiállított gyógyhellyé minősítő határozatot.

A minősített gyógyhely területe a Sódomb és környéke, a gyógyfürdőt körbeölelő terület. A minősítés során, a helyi gyógytényező mellett vizsgálták a megfelelő infrastruktúrát, a védett területre előírt levegőtisztasági értéket,- mind a négy évszakban- a zajszintet, valamint a zöldterületek meglétét és minőségét is.

„A gyógyhely egy olyan különleges terület, ahol legalább egyféle elismert természetes gyógytényező található, ami  lehet természetes ásványvíz, természetes gyógyvíz, természetes gyógyiszap, gyógyklíma, gyógybarlang, vagy gyógyhatásra utaló egyéb gyógytényező. A gyógyhelyeken a természetes gyógytényező igénybevételének gyógyintézményi feltételei biztosítottak, azaz rendelkeznek gyógyfürdővel vagy gyógykórházzal, esetleg gyógyszállodával. Ezen felül a gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek is adottak a pihenés infrastruktúrájának kiépítettsége mellett.”  /www.gyogyhelyek.hu/

Egerszalók Község Önkormányzata elkötelezett a település turizmusfejlesztése iránt, hiszen a lakosság egy jelentős része az idegenforgalomból él. A lakosok egy részének megélhetése a gyógyturizmuson és a borturizmuson alapszik, amelyet a környék természeti és kulturális értékei, attrakciói egészítenek ki.

Az Önkormányzat 2015. április 15-én vállalkozási szerződést kötött az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt-vel, Egerszalók egyes településrészeinek gyógyhellyé nyilvánítási folyamatának menedzsment munkáira, gyógyhelyfejlesztési stratégiájának elkészítésére. A gyógyhellyé váláshoz szükséges, évente 4 alkalommal (évszakonként), 2 hetes mérési ciklusokban, óránkénti bontásban végzett légszennyezettségi állapot felméréseket a GreenLab Kft. végezte. A Vibrocomp Kft. a településrész gyógyhellyé nyilvánításához szüksége zajvédelmi szakvéleményt állította össze. Az összesen 12 hónapig tartó mérések, szakvélemények és vizsgálatok alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2016. október 24-én ,,Egerszalóki Gyógyvölgy” elnevezéssel településünk sódombi és gyógyfürdői környezetét gyógyhellyé nyilvánította. A gyógyhely cím elnyerése komoly presztízs, egyfajta minőségi garanciát jelent. Egerszalók 27.-ként kerülhetett fel a gyógyhelyek közé az országos törzskönyvi nyilvántartása alapján.

A gyógyhely minősítés megszerzésével egyfajta minőségi garanciát biztosít az ideérkező vendégeknek, hogy nem csak a gyógyvíz összetételét, hanem a környezeti tényezőket tekintve is Magyarországon a legjobbak közé tartozik.A település számára a gyógyhellyé minősítés mind marketing, mind pályázati szempontból előny, hiszen több hazai illetve uniós pályázat előtérbe helyezi a gyógyhelyeken megvalósuló fejlesztéseket.

Egerszalók a KSH adatai alapján a 2015-ös évben a magyarországi legnépszerűbb települések listáján az előkelő 20 helyet szerezte meg az összes vendégéjszakák tekintetében. A belföldi vendégek körében pedig a 17. legnépszerűbb úticélnak számított. A 2016-os év előzetes adatai alapján is elmondható, hogy a növekedés tovább folytatódik. A gyógyhellyé minősítés pedig biztosan tovább fogja növelni az utazási kedvet a település iránt. Előnyként említhetjük, hogy a 2000 fő alatti lakosságú Egerszalókon a vendég több négycsillagos szállodát talál, de számos panzió, apartmanház és falusi vendégház is a vendégek rendelkezésére áll, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A falusi rendezvények pedig jó alkalmat kínálnak a helyi ízek, borok kóstolására, a helyi szokások megismerésére.