2. túraajánlatunk

Az Apriachi Panorámaút


Nagyobb térképre váltás

Nem messze Heiligenbluttól, a Großglockner alpesi panorámaút közvetlen közelében számos látnivaló található, amely számot tarthat a Großglockner-régió látogatóinak érdeklődésére. Az egyik ilyen gyöngyszem Apriach, a kicsi, álmos hegyi falu, amely szorosan a Felső Mölltal meredek hegyoldalaihoz simul. A kis falvacskához hasonlóan, a megjárandó Apriacher hegyi út is belesimul a hegyoldalba, és végigkígyózik a magasban Großkirchheim/Döllachtól Apriachig, és azon túl, Schachnernen át egészen Heiligenblutig.A Hunguest Hotel Heiligenblut szállodától indulva Winklern felé átmegyünk Heiligenbluton, elhaladunk a jobb oldalon lévő, nyolcvan méter magas Jungfernsprung vízesés mellett, majd kb. 10 perc múlva elérjük Großkirchheim/Döllachot. Nem sokkal az első házak után, balra rákanyarodunk a Dorfstraßéra, ahol a „Döllach” helységnévtábla üdvözöl bennünket. További mintegy 300 méter után, az „Apriach” elágazásnál balra fordulunk – innentől ajánlott nagyon figyelmesen közlekedni!

Az út, amely ahogy az várható volt, egészen szűk és kanyargós, parasztházak és dús legelők között kígyózik. Egy-egy kanyar annyira szűkre van szabva, hogy az ember legszívesebben átemelné rajta a gépet ;-). A panorámaút elérése, és az onnan nyíló csodálatos látvány méltó jutalom az odáig megtett út „fáradalmaiért”. Ha a felfelé vezető úton útkereszteződéshez érünk, és nem tudjuk, merre kell tovább menni: mindig a „hegynek fel” irányt válasszuk.

Az Apriacher panorámaút különlegességét a környező hegygerincekre nyíló csodálatos panoráma és természetesen a mélyen lent fekvő Mölltal lenyűgöző látványa jelenti. Az úton kevesen járnak, mert maga az út kevésbé ismert a turisták számára. Ennek ellenére nagyon körültekintően kell közlekedni, mert az út és a kanyarok is szűkek, és nagyobb sebességnél nem láthatók be megfelelően. Ez azonban nem szabad, hogy bárkit is elrettentsen, sőt, ezt az utat egyszerűen ki kell próbálni!

Az út során érdemes szüneteket tartani, és például meglátogatni az apriachi vízimalmokat. Ezek a malmok a paraszti élet történelmi szemtanúi abból az időből, amikor a vizet még csak a hajtóerőként használták. A malmok még mindig teljesen működőképesek, és bemutató rendezvényeken részben még ma is használják őket.

Ugyancsak érdemes meglátogatni a közelben található, csaknem 400 éves "Mentlhof" parasztházat. Ma egy kedvesen berendezett hegyvidéki parasztmúzeumnak ad otthont, ahol a régi hegyi parasztok ösvényein lehet sétálni, meg lehet ismerkedni a szűkösségben bővelkedő, 1400 m fölötti élettel, mindent meg szabad fogni, és magunk elé lehet képzelni az egykori lakók által végzett munkákat. A Mentlhof borozó kulináris örömöket kínál, mert aki dolgozik, annak jókat és kiadósan kell ennie!

Amikor már egészen közel vagyunk az úti célhoz, az út végén tehetünk még egy kis kitérőt Heiligenblutba, az aranyásó faluba. Amikor elhagyjuk Schachnern települést, ott lehet letérni az aranyásó faluhoz hegynek felfelé vezető útra. Az út és a sok kanyar nagyon szűk és részben vadregényes. Mintegy 1 km után elérjük a parkolót, a motort itt hagyhatjuk lehűlni, mi pedig megvendégelhetjük magunkat egy itallal az „Alter Pocher” alpesi vendéglőben (1809 m). A frissítő után körbejárhatjuk a történelmileg restaurált aranyásó falut, és kipróbálhatjuk az aranymosást. Aki kincset talál, az a felét ideadhatja a jó tippért.

Miután az italunkat elfogyasztottuk, és aranyat is bőségesen mostunk magunknak, érdemes visszatérni a hotelbe. A szerpentineken visszamegyünk egészen addig, amíg el nem érjük a jól ismert schachnerni utat, majd tovább haladunk egészen a Glockner panorámaútig. Itt balra fordulunk, és pár perc múlva, illetve jó néhány méterrel alacsonyabban megpillanthatjuk Heiligenblut helységnévtábláját.
Ha tetszett, oszd meg másokkal is!